Како да ја читате Библијата, сè за да ја разберете и многу повеќе

како да се чита Библијата

Ако сакате да се приближите до Бога, неопходно е да научите како да се чита Библијата, бидејќи само тогаш подобро ќе ги разберете нивните учења и пораки. Тоа го отсликува начинот на добивање вечен живот, прошка за гревовите и други прашања кои се појавуваат кога се обидуваме да одиме по вистинскиот пат, па некои од нив ќе бидат одговорени подолу.

Што е Библијата?

Таа е позната како Библија на збир на текстови кои дејствуваат во форма на а света храна за еврејската и христијанската религија. Генерално, тие се најпродаваните книги во светот, на кои и се преведени 2000 јазици.

Библијата е веројатно и највлијателната библиотека со книги во историјата на човештвото, поради важноста на христијанската религија во судбината на Западот. Во ова се раскажуваат разни приказни, истории и доктрини кои го раскажуваат создавањето на небото и земјата, како и појавувањето на Исус од Назарет, неговото претставување пред народот, неговата смрт, па дури и неговото воскресение.

Исто така, можете да ги прочитате настаните од Судниот ден, вклучувајќи ги приказните за древните пророци и учењата за животот што Бог ги оставил на своите ученици.

како да се чита Библијата

Терминот Библија доаѓа од грчкиот збор книгаν, што значи „ролна“. Но, тоа се поврзува и со изразот та библија та хагија, односно ¨светите книги¨, на шпански. Ја користеле Евреите од времето пред Исус Христос за да се осврнат на текстовите пронајдени во Стариот завет, исто како што христијаните направиле многу подоцна со Новиот завет.

Важноста на Библијата

За луѓето кои следат одредена религија, Библијата е физичко средство за разбирање на Божјите учења кои се пренесени благодарение на божествена инспирација. Логично, ова го напишале мажи, кои пишувале се што слушнале и виделе, за да пренесат порака фокусирана на духовноста, вечниот живот, љубовта кон ближниот и добрите дела.

Преку неговите страници ќе можете да го слушнете гласот на Господ, кој зборува со секое човечко суштество кое одвојува време да ја прочита својата света книга. Исто така, во секоја приказна таа дозволува да биде набљудувана, ја покажува својата моќ, го открива својот карактер и го открива својот начин на размислување за да одговори на потребите на своите деца.

Секоја од заповедите испечатени во овие книги ја открива неговата волја и мисија за животите на неговите ученици. Затоа, идеално би било да го следите неговиот совет за да научите за зборот, да стекнете интелигенција, мудрост, знаење и интелектуален развој.

Покрај тоа, може да се карактеризира со следниве основни аспекти:

 • Библијата е божествена: тоа не е ништо помалку од светото откровение на човечкиот род, како што потврдува апостол Павле во своите списи.
 • Библијата е човечка: тоа е библиотека на божествени книги, која пак е производ на човечкиот ум. И двата факти можат да бидат малку контрадикторни, иако во Божјото слово е опишано дека светите списи се создадени под божествено вдахновение, но со примена на литература.
 • Библијата е историска: За разлика од светите книги на другите религии, Библијата е напишана во историски контекст и со голема позадина за човештвото.

како да се чита Библијата

Доколку сте заинтересирани да прочитате повеќе написи како оваа, ве покануваме да ја посетите Кој ја напишал Библијата.

Како е поделено?

Библијата е поделена на два дела: Стариот и Новиот Завет, кои имаат значење Алијанса. Ова се однесува на заветите што Бог ги склучил со своите народи и со неговиот син Исус, кои се дел од времето на човештвото п.н.е.

При собирање на книгите од двата завета се доаѓа до вкупно 66, кои се составени од 5 од Петокнижието, 13 историски, 6 од големите и 5 помали пророци, 5 поетики, 4 евангелија, 13 Павлиски писма и 8 генерали. Тие собираат широка колекција на важни настани, знаете некои детали подолу.

Стариот Завет

Преку Стариот Завет можете да ги знаете сите настани што се случиле пред доаѓањето на Христос, поради што го сметаат повеќето религии првиот дел од Библијата. Официјалната верзија вели дека има 39 свети книги, кои се:

 1. Битие
 2. Егзодус.
 3. Левитско.
 4. Броеви.
 5. Второзаконие. 
 6. Osосуе.
 7. Судиите
 8. Рут.
 9. 1 Самоил.
 10. 2 Самоил.
 11. 1 Кралеви.
 12. 2 Кралеви.
 13. 1 Летописи.
 14. 2 Летописи.
 15. Езра.
 16. Неемија.
 17. Естер.
 18. Работа
 19. Псалми
 20. Поговорки.
 21. Проповедник.
 22. Песни.
 23. Исаија.
 24. Еремија.
 25. Плачење.
 26. Езекиел.
 27. Даниел
 28.  Осија.
 29. Elоел.
 30. Амос.
 31. Обадија.
 32. Јона
 33. Миха.
 34. Наум.
 35. Авакум.
 36. Софонија.
 37. Агеј.
 38. Захарија.
 39. Малахија.

Новиот Завет

Новиот завет има 27 книги, во кои се раскажува историјата на спасението. На овој начин, можете да ги цените евангелијата што ги претставуваат учењата на Исус од Назарет, како и настаните што го наведоа да се жртвува себеси за светот, покажувајќи ја неговата смрт и воскресение. Овие се:

 1. Матео
 2. Маркос
 3. Лукас
 4. Јован
 5. Дела
 6. Роман
 7. 1 Коринтјаните
 8. 2 Коринтјаните
 9. Галатјаните
 10. Ефесјаните
 11. Филипјаните
 12. Колошаните
 13. 1 Солунјаните
 14. 2 Солунјаните
 15. 1 тимотеј
 16. 2 Тимотеј.
 17. Тит.
 18. Филимон.
 19. Евреите.
 20. Сантијаго.
 21. 1 Петар.
 22. 2 Петар.
 23. 1 Јован.
 24. 2 Јован.
 25. 3 Јован.
 26. Јуда
 27. Апокалипса. 

Кој ја напишал Библијата?

Главниот автор на Библијата бил Бог, бидејќи преку божествена инспирација успеал да допре до умовите на 40 мажи, кои биле подготвени да ги стават неговите учења на хартија. Тоа биле кралеви, принцови, пророци, поети, овчари, лекари, свештеници и рибари, кои работеле над 1600 години за да ги довршат книгите.

3-те употребени јазици беа хебрејски, арамејски и грчки, иако потоа беа извршени стотици преводи благодарение на прифаќањето на верниците и популарноста меѓу религиите. Општо земено, книгите на Стариот завет биле напишани за Евреите, додека книгите на Новиот завет биле подготвени за незнабошците.

И покрај различните уредници, занимања и јазици, живеењето во различни градови и времиња, во сите текстови на Библијата е прикажано единство и љубов кон другите. Напишано е на азискиот, африканскиот и европскиот континент, бидејќи првите книги биле завршени во Синајската пустина од Мојсеј, други за време на вавилонското заробеништво и последните во патувањата на чиракот Лукас, затворањето на апостол Павле во Рим и прогонството на Јован.

Во нашиот блог можете да прочитате повеќе интересни написи како оваа, на пример Која е смислата на животот.

Зошто да се чита Библијата?

Освен што е неверојатна библиотека составена од неколку книги, Библијата ги покажува упатствата што Бог ги оставил на земјата за луѓето да го следат патот на спасението и вечниот живот. Во него ќе најдете делови кои покажуваат дека мажите и жените згрешиле, па затоа не можат да заработат место на рајот ако не прават добри дела.

Библијата учи дека спасението може да се добие само преку Исус, кој бил човекот што го родила девица по име Марија. Според Светото писмо, тој го живеел животот безгрижно и без ништо друго да бара освен благосостојбата на сите. Тој се жртвувал и умрел за да го следи својот татко, па воскреснал пред смртниците.

Друга причина зошто треба да научите да како да се чита Библијата тоа е тоа што ќе ти помогне да го запознаеш Бог, како и да му угодиш. Тој ќе те поучи со својата мудрост и ќе ти дозволи да напредуваш по патот на доброто, исправајќи те и поучувајќи те за божествената правда.

Иако многу луѓе ја отфрлаат Библијата без да ја прочитаат, во неа се наоѓаат одговорите на најдлабоките прашања. Поради оваа причина, најразумно е барем да слушате што има да каже, само со читање на параграф ќе ја сфатите вистината што Бог сака да ви ја покаже за да ви се подобри животот и да уживате да бидете негови добри следбеници. .

Како да ја читате Библијата?

Ако не знаеш како да се чита Библијата, она што генерално се препорачува е да се започне со книгите што го сочинуваат Новиот завет. Зборот Евангелие значи Добри вести, термин кој се користи за да се однесува на манифестацијата на спасението што е напишано преку Бога.

Најсоодветни евангелија за почеток на читање се оние на Матеј, Марко и Лука. Овие три книги се познати како синоптиците, затоа што на едноставен, сумиран и брз начин ги прикажуваат главните идеи на Библијата, како и оние на Јован, каде што се наоѓаат духовните пораки упатени до христијаните.

Други добри книги што можете да ги прочитате на почетокот се Псалми и Пословици, каде што се забележува како човекот зборува со Бога, го принесува своето срце во молитва и го пофалува. Исто така, опишана е славната манифестација и моралните заповеди за родителите, децата, вработените, работодавците, кралевите, владетелите или кој било друг тип на личност.

Четврто, прочитајте го Дела, каде е запишана историјата на учениците и како тие разговарале со Исус по неговата смрт. Тоа е секако многу возбудливо, како што се писма на апостолите, кои беа нови во верата кога ги покажаа своите чувства во книгата на Римјаните. Кликнете овде и дознајте Што е здравствена заштита?

Како што ја читате Библијата, ќе почнете да ја разбирате уште повеќе, за да го извлечете максимумот од вашето читање, следете ги овие чекори:

 • Изберете тивко место каде што се чувствувате удобно за читање.
 • Молете се и побарајте од Бога разбирање. Тој ќе ви помогне да растете во мудрост, така што ќе почнете да го гледате животот од негова перспектива.
 • Ако не знаеш како да се чита БиблијатаНе плашете се да побарате совет од другите. Можеш да присуствуваш на групи за проучување на Библијата.

Како да се разбере?

Откако ќе научите да како да се чита Библијата Ќе можете да создадете поблиска врска со Бога, бидејќи разбирајќи ги неговите зборови ќе ги знаете тајните што тој ги оставил во писмена форма. Иако толкувањето на текстовите зависи од секој човек, во светите списи божествената желба е многу јасно изразена.

Иако многу учења се извадени од контекст, само запомнете дека Бог не сака да гледа ниту едно човечко суштество зло, напротив, Тој очекува сите да помагаат, да се сакаат и да се грижат еден за друг за светот да добие спасение како што е претставено во Библијата. .

Друг совет за разбирање на светите списи е да се оттргнете од секое зло и да ги отстраните лошите чувства од вашето срце. Како што е претставено во Изреките, почетокот на мудроста е понизноста, љубовта и почитта, бидејќи себичниот, огорчен и лош човек никогаш нема да го знае Божјото слово.

Совети за проучување на Библијата

Има толку многу работи што треба да се научат во Библијата, така што не е важно кога, како или каде ќе одберете да учите. Секогаш ќе биде добра идеја да се започне, бидејќи така ќе тргнете по патот на доброто кај Бога.

Започнете со молење од Бога за помош.

Првото нешто е да побараш од Бога средба, за да ти даде мудрост и разбирање при читањето. Можете да разговарате со него за да ви помогне со одреден аспект од вашиот живот, само имајте на ум дека кога ќе завршите треба да кажете: Во името на Исус Христос, Амин.

Не мора да почнете да ја читате првата книга

Како што можеби веќе сте научиле, Библијата е многу обемна збирка. Затоа, имате можност да започнете да го читате текстот што го сакате, без разлика на авторот, темата или ликот. Ако сакате да дознаете повеќе за создавањето, Стариот завет е идеален, но ако претпочитате да го знаете животот на Исус, одете во текстовите фокусирани на временскиот период од нашата ера.

Изберете ја темата што најмногу ве интересира

Библијата опфаќа неколку теми, па можете да ја изберете онаа што најмногу ве интересира. На пример, благодатта, покајанието, простувањето, силата, меѓу другото.

Откријте еден или повеќе знаци

Ако сакате, можете да изберете лик од Библијата и да го прочитате секој стих што зборува за него. На овој начин, ќе можете подобро да ја разберете неговата приказна, неговиот однос со Исус и неговата мисија.

Забележете ги работите што ги учите

Не заборавајте што сте научиле од Библијата откако ќе ја прочитате, бидејќи светиот дух секогаш ќе остане во вас. Можеш да користиш дневник за да запишеш важни аспекти или мисли што ти доаѓаат на глава, со цел да покажеш поголема почит кон учењата на Бог, кој е спремен да ти ги покаже.

Споделете со други луѓе

Членовите на семејството или пријателите можат да бидат добри партнери за проучување, бидејќи луѓето често се однесуваат поинаку со Библијата. Така, ќе запознаете други гледишта и ќе ги споделите вашите омилени стихови.

Истражете ги деталите што не ги знаете

Вообичаено е кога ја проучувате Библијата да најдете термини што се збунувачки или кои едноставно не ги разбирате. Поради оваа причина, не треба да се двоумите да ги прашате другите или да се испитате себеси за значењето на зборот, изразот, фразата, па дури и цела парабола. Доколку сакате да читате статии за култура, во нашата категорија ќе најдете неколку интересни опции. Всушност, го препорачуваме Проповед на гората.

Паузирајте и слушајте

Неопходно е внимателно да читате, да го замолчите вашиот ум и да го слушате Бог во секој пасус. Кога ќе одвоите време да медитирате пред и по проучувањето на Библијата, ќе бидете просветлени од Светиот Дух.

Не се обесхрабрени

Учењето е процес кој трае цел живот, така што кога ќе научите да ја читате Библијата, мора да бидете постојани во напорите да продолжите да одите рака под рака со Бога.

Можете да дознаете други интересни факти за светите списи во нашата статија за што е библијата

Причини да веруваме во она што го покажува Библијата

Премногу е лесно да се цитираат и да се веруваат библиски делови, па затоа многумина се прашуваат дали навистина постои доказ за нивната вистина. Еве неколку причини зошто можете да верувате во она што го велат книгите:

 • Библијата има четири книги, познати како Евангелијата се Матеј, Лука и Јован. Авторите знаеле многу за службата на Исус, бидејќи еден од нив бил даночник кој станал негов следбеник, другиот бил лекар кој темелно го истражувал животот на Христос, а третиот бил дел од 12-те ученици.
 • Меѓу 2,000 и 30,000 рачно напишани копии од Библијата тие опстојуваат и денес, бидејќи многу цркви велат дека содржат разлики во текстот. Сепак, тие се мали варијации како што е употребата на други зборови и начини на повикување на Создателот.
 • Многу луѓе веруваат дека Библијата не е вистинска затоа што е напишана од луѓе, кои згрешиле исто како и другите. Разликата е во тоа што Бог ги користел овие писатели, преку визии и соништа, за да ги пренесат нивните учења низ целиот свет. како што се вели во Тимотеј 3: 16-17, секое писмо што е создадено со божествена инспирација не може да се суди, независно од процесот што се користи за движење на пенкалото на парче хартија.

Ако ви е интересна оваа статија за тоа како да ја читате Библијата, можеби ќе ве интересира да го разгледате нашиот блог за да дознаете повеќе за Бог и неговите свети списи.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Блог на Actualidad
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.