Mandragora, tanduran "gaib" hallucinogenic: efek apa

mandrake

Kaya tetuwuhan sing bisa dipangan kayata bayem lan borage, mandrake minangka tanduran liar lan padha karo sing kasebut, nanging iki beracun banget. Iki nyebabake nyeri abdomen, muntah, tachycardia lan halusinasi. Ing kasus keracunan sing paling abot, bisa uga nyebabake koma lan nyebabake akibat sing bisa nyebabake.

La mandrake (Mandragora officinarum) minangka tanduran sing kagolong kulawarga Solanaceae. Amarga sifat beracun lan hallucinogenic, diiringi wangun aneh saka oyod antropomorfik ing musim semi, ing jaman kepungkur. dianggep "gaib" lan diwenehi kekuwatan gaib ing akeh tradhisi populer. Ing Italia mandrake (uga dikenal minangka mandragola) tuwuh kanthi spontan. Kanggo sing ora ahli, bisa gampang bingung karo tanduran sing bisa ditonton kayata borage lan bayem, sing padha karo penampilan. Ora kebeneran yen wis rampung ing sawetara kasus amarga mabuk.

Apa madrágora

Mandrake, tanduran sing kagolong ing klompok angiosperma dicotyledonous, mekar ing musim gugur lan nduweni kembang biru pucet sing khas. Godhonge, cilik lan meh ora bisa dirasakake, elongated lan cenderung oval. Woh-wohané, woh wohan beri fleshy, kuning. Nanging, fitur sing khas yaiku oyod, biasane bercabang, sing ing spesimen tartamtu lan utamane ing musim semi nuduhake bukti antropomorfik. Rincian iki, digandhengake karo sifat-sifat kasebut, wis nggawe tanduran "penyihir favorit", mungkasi munggah ing tengah akeh ritus esoterik lan akeh kapercayan populer liyane.

Kok beracun?

Kaya tanduran liya saka kulawarga nightshade, mandrake sugih ing alkaloid sing ndadekake racun lan ora bisa dipangan. Antarane zat beracun sing ana ing tanduran sing ditemokake atropine, scopolamine lan hyoscyamine, Nanging, ing konsentrasi sing nyukupi, uga duwe sifat obat. Ora kebeneran yen mandrake sing padha ing jaman kuna digunakake minangka pereda nyeri sing kuat, uga kanggo nggampangake turu lan semangat seksual (kakuwasan aphrodisiac digandhengake karo). Bener, sifat-sifat prinsip aktif utamane narkotika, analgesik lan sedative. Nanging, keracunan sing berlebihan ora bisa digunakake ing obat herbal, sanajan ahli homeopati bisa ngembangake pengenceran adhedhasar mandrake.

Pain lan halusinasi: apa sing kedadeyan?

Keracunan ora padha ing kabeh bagean tanduran lan sing paling gedhe ditemokake ing oyod sing khas. Efek, sing uga bisa nyebabake koma lan pati yen mabuk parah, umume nyeri gastrointestinal, tachycardia, muntah, tekanan darah tinggi, lan kejang. Yen dosis beracun ngluwihi ambang tartamtu, halusinasi, amnesia, lan gairah seksual (mulane daya 'afrodisiak') bisa kedadeyan, padha karo macem-macem obat. Halusinasi bisa dadi visual lan pendengaran lan diiringi kram weteng sing abot.

bayam kemangi kaya mandragora keracunan

kabar mabuk

kang mandrake wis rampung ing tengah sawetara kasus warta amarga diijolke karo tanduran sing bisa dipangan kayata borage, uga spontan, lan bayem. Alesané dumunung ing podho antarane tetanduran, kang Nanging duwe sawetara beda ing mata pakar (contone, wangun saka godhong lan jumlah fluff). Iki contone kulawarga sing pungkasane ing rumah sakit sawise mangan sayuran beku, bisa uga mandrake tuwuh spontan ing sawah lan dipanen, mati bayem.

Mitos

Ing budaya Yunani ana hubungan tartamtu antarane mandrake, asu lan dewi Hecate. Pamrentahan dewa peteng ing jagad iki diidentifikasi kanthi tepat karo kuburan. Klompok crita mitologi lan crita rakyat sing ana ing budaya Eropa, Arab lan Asia bisa dilacak menyang mitos asli sing beda. Saka crita-crita kasebut metu tema sing dumunung ing jaman asal-usule manungsa, yaiku manungsa dhewe asale saka mandrake, eksploitasi gambar antropomorfik saka oyod.

Ing crita kita bisa maca carane "Wong-wong sing sepisanan bakal dadi kulawarga mandrake sing sensitif banget sing bakal diuripake srengenge lan, mung, dheweke bakal pisah saka bumi.". Utawa, apa "Manungsa wiwitane muncul ing bumi kanthi bentuk mandrake, diuripake dening urip naluriah, lan ambegan saka Kang Mahaluhur meksa wong-wong mau, ngowahi wong-wong mau, nganiaya lan pungkasane dicopot, kanggo ngowahi wong-wong mau dadi makhluk sing duwe pikiran lan obahe dhewe. […] Saka prakara iki bisa didudut yen mandrake ana gegayutane karo mitos asal-usule manungsa”.
Sanadyan dudu mitos babagan asal-usul mandrake, nanging menarik kanggo dicathet yen ing kosmogoni kasebut, asal-usul tanduran kasebut dipercaya luwih tuwa tinimbang manungsa.

Kaya sing bisa dideleng, ora ana mitos sing nyata lan terstruktur babagan asal-usul mandrake sing isih ana. Mung sawetara jejak terisolasi, sing wis diganti saben wektu, wis sukses ing kapercayan populer lan dongeng. Kasunyatane yaiku tanduran beracun iki dianggep primordial lan durung dingerteni manawa ana sadurunge utawa ing wiwitan manungsa.

wangun antropomorfik saka mandrake

kapercayan liyane

Oyod gedhe lan woh-wohan minangka bagean saka tanduran sing digunakake kanggo efek obat lan psikoaktif. Wiwit jaman kuna, wangun oyod wis digunakake kanggo ngenali ciri-ciri wong lanang utawa wadon. Identifikasi antropomorfik iki wis dadi sumber inspirasi ing mitologi, kapercayan lan ritual sing ana hubungane karo tanduran iki.

Macem-macem sumber saka abad tengahan ana hubungane karo kapercayan yen wong sing diukum pati digantung, nalika dheweke mati, cairan mani utawa cipratane, tiba ing lemah, nuwuhake mandrake. Topik iki biasane diterusake kanthi deskripsi prosedur kanggo panen tanduran. Malah diprecaya, sapa wae sing nyoba nyingkirake, nanging uga sapa wae sing ora sengaja nabrak utawa mlaku cedhak, bakal mati. Kapercayan kasebut uga ujar manawa asu sing ireng utawa meh ireng diikat, kanthi buntut utawa gulu, ing oyod tanduran, mesthi bakal dicabut lan sanajan asu kasebut dikurbanake, tanduran kasebut bisa uga. digunakake..

Iki minangka dongeng nyebar banget ing negara-negara Jermanik, ing Islandia, ing Prancis lan ing panggonan liyane. Kemungkinan tema lair saka mandrake saka tetesan sperma utawa cipratan saka wong sing digantung minangka bagean saka mitos asli tanduran kasebut. Wong sing digantung, wong sing diukum pati kanggo kejahatan serius, utawa kanggo rampokan, nanging resik, (minangka kasebut ing macem-macem sumber) mulane bakal dadi wong ditemtokake, protagonist kamungkinan saka crita asli.

Ing transformasi mitos dadi kapercayan populer, alesan kanggo ukara sing ora adil ilang lan analogi kasebut nuduhake kabeh wong sing digantung.

Mandragora lan hubungane karo pati

Hubungane mandrake karo pati iku ana ing kapercayan liyane. Asring anane tanduran kasebut digandhengake karo papan-papan sing dikuburake mayit, kayata ing sekitar kuburan.

Mandrake uga wis diidentifikasi karo enigmatic suket molibdenum saka Homer. Ing crita, dilebokake ing buku sepuluh saka Odyssey, iku dewa Hermes, "utusan para dewa", sing ngirim jamu ajaib marang Odysseus. Tujuane yaiku nggunakake minangka perlindungan marang panyaring tukang sihir Circe, sing bisa ngowahi manungsa dadi babi. Ing crita, ramuan molibdenum nindakake tumindak sing ngelawan karo jamu magis klasik: nyegah, tinimbang ngindhuksi, transformasi dadi kewan.

Sastra

Mandrake uga dikenal ing budaya Yahudi lan ana ing Prajanjian Lawas. Disebutake ing crita kanthi konotasi "pagan", ing ngendi tanduran kasebut digunakake minangka a medium exchange kanggo aphrodisiac lan fertilizing sawijining. Nyatane, tanduran iki wis dianggep, meh ing endi wae, minangka aphrodisiac sing apik banget. Ora ana gunane yen Aphrodite, dewi cinta Yunani, duweni julukan Mandragoritis.

Legenda lan Harry Potter

Legenda sing paling misuwur sing ana hubungane karo mandrake yaiku tangisan 'pembunuh' saka oyod nalika dicabut, lan disambungake kanthi wujud antropomorfik. Kanggo panen kanthi aman, miturut tradhisi populer sing uga dikutip dening Machiavelli, tanduran kasebut kudu diikat menyang asu kanggo nyabut. Prosedur iki bakal ngukum kewan kasebut, nanging bakal njamin koleksi kasebut 'aman'. Tangis saka mandrake uga dadi protagonis ing saga fantasi Harry Potter, ing bab Harry Potter lan Kamar Rahasia.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Blog Aktualidad
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.