Pushti delfin va uning xususiyatlari, aql bovar qilmaydigan hayvon

Amazon Delfin ajoyib jonzot bo'lib, u juda ajoyib xususiyatlarga ega, shu jumladan terining rangi. Bu pushti daryo delfin bu suvlarda ma'lum eng katta hisoblanadi. Shuning uchun ushbu maqolada biz ushbu tur haqida boshqa muhim ma'lumotlar qatorida uning xususiyatlarini, ovqatlanishini, ko'payishini ko'rib chiqamiz. Shuning uchun sizni o'qishni davom ettirishga taklif qilaman.

Pushti DELFIN

Pushti delfin

Pushti delfinning Boto, Bufeo, Amazon Dolphin yoki hatto Tonina kabi turli xil nomlari bor. Ammo ilmiy jihatdan u Inia geoffrensis nomi bilan tanilgan, bu odontocete kitsimon tipidagi sutemizuvchilar turidir. Bu ekzotik hayvon Iniidae oilasiga mansub va ikkita kichik turga ega; Inia geoffrensis geoffrensis va Inia geoffrensis humboldtiana. Ushbu kichik turlar Amazon havzasi bo'ylab tarqalgan. Uni Boliviyadagi Madeyra daryosining yuqori havzasida va hatto Orinoko havzasida ham topish mumkin.

Delfinning bu turi eng yirik daryo delfinlaridan biri hisoblanadi. Ularning vazni odatda 180 kg dan 185 kg gacha o'zgarib turadi va ular 2.5 metrgacha o'lchashlari mumkin. O'ziga xos xususiyat sifatida, ular kattalar bosqichiga kirganlarida, urg'ochilar erkaklarnikiga qaraganda ancha urg'u pushti rangga ega bo'ladilar. Kitssimon hayvonlarning bu turi boshqa turlarga qaraganda ancha aniq jinsiy dimorfizmga ega. Chunki erkaklar ayollarnikiga qaraganda 16% dan 55% gacha ko'proq o'lchaydilar va og'irlashadi.

Xuddi boshqa odontotsetalar singari, bu organ ham qovun deb ataladigan organga ega, bu organ ekolokatsiya uchun ishlatiladi. Uning qanotlariga kelsak, biz juda kam balandlikka ega bo'lgan dorsalni topamiz. Ammo bu uning uzunligi bilan qoplanadi, chunki uning pektoral qanotlari kattaligi bilan ajralib turadi. Bu o'ziga xosliklar uning kattaligi va bachadon bo'yni umurtqalarining birlashishi yo'qligi bilan birga. Ular o'zlarining yashash joylari bo'ylab harakatlanishlari va o'ljalarini ovlashlari uchun ularga ajoyib manevr qobiliyatini berishadi.

Oziq-ovqatlariga kelsak, ular odontotsetlar jinsidan bo'lish uchun juda keng dietaga ega. Bular asosan har xil turdagi baliqlar bilan oziqlanganligi sababli, taxminan 53 xil tur hisoblangan. Bu turlar orasida korvinalar, tetralar va piranhalarni uchratishimiz mumkin. Hatto bu pushti delfinlar yoki ular ham ma'lum bo'lganidek Inia geoffrensis o'z dietasini daryo toshbaqalari va qisqichbaqalar orqali to'ldiradi.

Pushti delfinni Amazon daryosi va Orinoko daryolarining asosiy irmoqlarida topish mumkin, ular dengiz sathidan 400 metr balandlikda yashaydilar. Yomg'irli mavsum bo'lganda, pushti delfinlar o'rmonning suv bosgan joylariga o'tadi. Baliq turlarining aksariyati bu hududlarga ko'chib o'tganligi sababli, bu pushti delfin uchun ko'proq oziq-ovqat manbai bo'lib xizmat qiladi. Biroq, afsuski, pushti delfin kabi ajoyib mavjudotlar yo'qolib ketish xavfi ostida.

Yuqorida aytib o'tilganidek, pushti delfin IUCNning yo'qolib ketish xavfi ostidagi hayvonlarning qizil ro'yxatiga 2008 yilda kiritilgan. Biroq, ular haqida aniq ma'lumotlar mavjud emas. Aynan shuning uchun pushti delfin turlarining umumiy soniga nisbatan katta noaniqlik mavjud. Uning tendentsiyasi va hatto ekotizimda ushbu turning yo'qolishi natijasida yuzaga kelgan salbiy ta'sir haqida ko'proq ma'lumot yo'q.

Hozirgi vaqtda pushti delfinning bu turi ko'p miqdorda ovlanmagan bo'lsa-da, uning populyatsiyasi bo'yicha sonining kamayishining asosiy omili tabiiy yashash joyini yo'qotish bo'ladi. Ushbu omilga qo'shimcha ravishda, baliq ovlash uchun tasodifiy qo'lga olish kabi yana bir omil ham mavjud. O'zining o'ziga xos xususiyati, ya'ni pushti rangi tufayli u dunyoning turli akvariumlarida asirlikda saqlanadigan odontotseta turi bo'lib, ular orasida AQSh, Venesuela va Evropada mavjud. Ko'pchilik pushti delfinning bu turini davolagan bo'lsa-da, uni o'rgatish juda muammoli, shuningdek, asirlikda o'lim darajasi yuqori.

Taksonomiya

Pushti delfin yoki ilmiy jihatdan ma'lum bo'lgan Inia geoffrensis 1817 yilda Genri Mari Dyukrotay de Bleynvil tomonidan kashf etilgan va tasvirlangan. Shuni ta'kidlash kerakki, bu pushti delfin odontotsetalar ichida, daryo ekanligi ma'lum bo'lgan Platanistoidea super oilasida joylashgan. delfinlar. Bu super oila ikkita katta oiladan iborat: Platanistidae va Iniidae. Unda ikkinchisi Inia jinsiga tegishli, ya'ni bizning pushti delfinimiz.

Bu pushti delfinlar Amazon havzasiga qachon kirganligi haqida boshqa ma'lumot yo'q. Ba'zi tadqiqotlar shuni ko'rsatdiki, ular buni Tinch okeanidan taxminan 15 million yil oldin qilgan bo'lishi mumkin. Hatto ushbu tadqiqotlarning bir nechtasi ular And tog'lari paydo bo'lishidan oldin kirib kelgan bo'lishi mumkinligini yoki Atlantika okeanidan ancha yaqinroq bo'lganligi ehtimolini ko'rsatdi.

Hayvonlarning ushbu turidan 3 ta kichik turi aniqlanadi, ular; masalan. geoffrensis, I.g. boliviensis va I. g. Gumboldtian. Ammo 1994 yilda o'tkazilgan tadqiqotlarga ko'ra, bosh suyagi morfologiyasi nuqtai nazaridan ushbu turlarning har birida I. g. boliviensis boshqa turga tegishli degan xulosaga keldi. 2002 yilda Orinoko havzasi, Putumayo daryosi (Amazon irmog'i) va Tijamuchi va Ipurupuru daryolari va hatto Boliviya Amazonkasidagi namunalarning mitoxondrial DNKsi bo'yicha bir qator tekshiruvlar o'tkazildi, unda bu jinsning jinsi ekanligi aniqlandi. Inia U ikkita evolyutsion birlikka bo'lingan.

Pushti DELFIN

Ushbu evolyutsion birliklardan biri Boliviya daryosi havzalari bilan chegaralangan, ikkinchisi esa Orinoko va Amazon havzalarida keng tarqalgan. Biroq, 2009 yilda ham bu muammo hal etilmagan. Turli xil joylashuv saytlarida ular turli xil umumiy nomlarni oladilar, masalan; pushti delfin, Amazonda boto, Amazon delfin, Kolumbiya va Peruda bufeo va nihoyat Orinokoda tonina. Bularning barchasi uning joylashgan joyiga bog'liq bo'ladi, shuning uchun u bir nechta nomga ega.

Subspecies

Biz Inia boliviensis kenja turini Boliviyaning Beni departamentidagi Rurrenabaque shahrida topdik. Ushbu tur Inia geoffrensis kenja turining bir qismi sifatida qabul qilingan, ikkinchisi Amazon daryosining ko'p qismida joylashgan. Shuningdek, biz ushbu kenja turni Tokantins, Araguaia, quyi Xingu va Tapajos daryolarida, Madeyra, shu jumladan Portu Velo daryolarida ham topishimiz mumkin. Xuddi shunday, siz Purus, Yurua, Ica, Caqueta, Branco daryolarini va hatto Negro daryosini Casiquiare kanalining butun uzunligi bo'ylab Orinoko daryosidagi San-Fernando de Atabapogacha topishingiz mumkin.

Inia geoffrensis humboldtiana kenja turini Orinoko daryosi havzasida, shu jumladan Apure va Meta daryolarida ham topish mumkin. Ushbu kichik tur va uning tengdoshlari o'rtasidagi munosabatlar hech bo'lmaganda quruq mavsumda cheklangan va bu Negro daryosining sharsharalari bilan bog'liq. Shuningdek, Samariapo va Puerto Ayakucho nomi bilan mashhur bo'lgan Orinoko daryosi oqimi orqali va hatto Casiquiare kanali orqali. Inia geoffrensis boliviensis uchinchi kichik turiga kelsak, uning aholisi Madeyra daryosining yuqori havzasida tarqalgan. Pushti delfinning bu turini Boliviyadagi Teotonio daryolarida ham uchratish mumkin.

Aynan shu erda u to'liq turga, ya'ni Inia boliviensisga berilganligi ta'kidlangan. Ammo genetik merosning pastligi va Teotonio rapids nuqtai nazaridan yuzaga keladigan namoyish tufayli ular Madeyra daryosining quyi havzasida joylashgan I. boliviensis turlarining namunalari mavjudligi bilan genetik izolyatsiyani tasdiqlamaydi. Bu turlar hali ham Dengiz mammologiyalari jamiyati va IUCN tomonidan pushti delfinning kichik turlari hisoblanadi.

Shuningdek, ular o'zlarining o'qishlariga hissa qo'shishlari mumkin bo'lgan ko'p ma'lumot yoki aniq ma'lumotlarga ega emasliklarini ta'kidlaydilar. Ma'lumki, ular Mamore daryosi bilan chegaralangan, uning asosiy irmog'i Itenez bo'lib, dengiz sathidan 100 dan 300 metrgacha o'zgarib turadigan irmoqlarining pastki zonasini qo'shadi.

Ko'pgina tadqiqotlar shuni ko'rsatdiki, bu pushti delfin turlari Inia geoffrensis populyatsiyalaridan ajratilgan. Buning sababi, Portu Velhodan Madeyra daryosi orqali, Boliviyadagi Beni daryosi orqali o'tadigan Riberaltagacha bo'lgan 400 km tezlikda. Shunga qaramay, Abuna daryosida va unga bog'liq bo'lgan Boliviyadagi Negro daryosida aniqlanmagan pushti delfinlar mavjud. Bu daryo Braziliya va Boliviya o'rtasidagi chegara nuqtasida Madeyra/Beni tizimini kesib o'tadi.

Pushti DELFIN

Tavsif

Pushti delfin yoki u El Boto nomi bilan ham tanilgan, bu suvlarda yashaydigan eng katta daryo delfinidir. Hajmi bo'yicha biz katta yoshli erkaklarning uzunligi va vazni taxminan 2.55 m ga etishini aniqladik. 2.32 m kabi o'rtacha ko'rsatkichlar mavjud bo'lsa-da, vazni bo'yicha u taxminan 185 kg ni tashkil qiladi. Ushbu turlar uchun o'rtacha 154 kg. Ammo ayollarda bu o'lchovlar va vazn o'zgaruvchan bo'lib, o'rtacha 2,15 m gacha bo'lgan 2.00 m gacha va o'rtacha 150 kg og'irlikda 100 kg ga etadi.

Yuqorida aytib o'tganimizdek, bu hayvon turi eng katta jinsiy dimorfizmga ega kitsimonlardan biridir. Bu bilan erkaklar ayollarga qaraganda 16% dan 55% gacha og'irroq ekanligini nazarda tutamiz. Bu daryo delfinlari orasida yagona bo'lib, erkak tabiatan urg'ochilarga qaraganda ancha katta. Teri yoki tana tuzilishiga kelsak, u mustahkam va juda kuchli, ammo shunga qaramay, u juda moslashuvchan. Daryo delfinlari va okean delfinlari bo'lgan pushti delfin o'rtasidagi juda muhim farq shundaki, uning bo'yin umurtqalari birlashtirilmagan.

Aynan shu narsa bu hayvon turiga boshini turli xil va turli xil harakatlarda harakatlantirishga imkon beradi. Uning quyruq suzgichiga kelsak, u keng va uchburchak shaklga ega bo'lgan dorsal qanoti bilan ajralib turadi, uning kil shakli bo'lgan, balandligi kichik, lekin juda cho'zilgan va bu delfinlar tanasining o'rtasidan uning kaudal mintaqasigacha cho'zilgan. Ko'krak qanotlari haqida gapiradigan bo'lsak, ular kattaligi va eshkak shakliga ega bo'lishi bilan ajralib turadi. Ushbu qanotlarning uzunligi unga dumaloq harakatlarni amalga oshirish qobiliyatini beradi, bu esa unga ajoyib manevr qobiliyatini beradi. Bu xususiyat sizga suv bosgan o'simliklar bo'ylab suzish imkonini beradi. Ammo bu xususiyat tufayli bu suzish tezligining pasayishiga olib keladi.

Uning o'ziga xos teri rangiga kelsak, tadqiqotlarga ko'ra, bu rang uning yoshiga qarab o'zgarib turishini tushuntirish mumkin. Yangi tug'ilgan chaqaloqlar va yoshlar quyuq kulrang teriga ega bo'ladi. Ular o'smirlik davrida boshlanishi bilanoq, terining bu rangi quyuq kulrang ohangdan och kul rangga aylanadi va kattalar bosqichiga chiqqanda terisi pushti rangga aylanadi. Bu teri sirtining takroriy ishqalanish oqibatlari bilan bog'liq. Erkaklarda terining bu rangi urg'ochilarga qaraganda ancha pushti rangga ega, chunki ular bir xil turdagi ichki tajovuz tufayli, ya'ni bir xil turdagi ikkita namuna o'rtasida tez-tez shikastlanadilar.

Kattalardagi teri rangi, biz allaqachon bilganimizdek, to'q pushti va lekeli o'rtasida farq qiladi. Ba'zi kattalar namunalarida dorsal yuzadagi terining rangi ancha quyuqroq. Bu rang farqi haroratga, suvning shaffofligiga va hatto uning geografik joylashuviga bog'liq bo'ladi, deb ishoniladi. Ba'zi bir istisnolar mavjud, ularning rangi butunlay albinos bo'lib, ular yillar davomida akvariumlarda asirlikda saqlangan, afsuski, ular bunga moslashmagani uchun umri qisqaradi.

Pushti delfinning bosh suyagi odontocete turining boshqa turlaridan farqli o'laroq, biroz assimetrikdir. Bu ko'zga ko'ringan tumshug'iga ega, jag'larning har ikki tomonida taxminan 25-28 juft uzun va chekli tishlari bor. Ularning tishlari heterodont hisoblanadi, bu bilan biz tishlar shakli va uzunligi bo'yicha farqlanishini nazarda tutamiz. Oldingi tishlariga kelsak, ular konussimon, orqa tishlari esa tojning ichki tomonida tizmalarga ega. Ularning ko'zlari kichik, lekin bu ularning suvda va suvda yaxshi ko'rish qobiliyatiga ega emasligini anglatmaydi, aksincha, ularning ko'rish qobiliyati juda yaxshi.

Uning peshonasida qovunsimon o‘simtasi bor, o‘lchami kichik. Ammo bu shakl har doim ham shunday emas, chunki pushti delfin mushaklarni boshqarish orqali uni o'zgartirish qobiliyatiga ega. Bu faqat pushti delfin o'zining aksolokatsiya qobiliyatidan foydalanganda sodir bo'ladi. Bu turning ko'zga ko'ringan tumshug'i bor, u uzun va ingichka bo'lib, yarim maksillada taxminan 25-28 juft tishga ega. Ularning oldingi tishlari juda qirrali, orqa tishlari esa ancha tekis va chashkali.

Ushbu turdagi tishlar pushti delfinga turli maqsadlarda xizmat qiladi, masalan, o'ljasini ezib tashlash uchun qamoqqa olish. Nafas olishiga kelsak, pushti delfin sekundiga 30 dan 110 gacha bo'lgan vaqt oralig'ida nafas oladi. Bundan tashqari, ularda joylashgan dorsal teshikdan balandligi 2 metrgacha bo'lgan suv oqimini uchirishning o'ziga xos xususiyati bor. Uning homiladorlik davri haqida gapirganda, u 315 kun davom etadi. Bu vaqtdan so'ng, buzoq tug'ilganda, u taxminan ikki yil onaning yonida qoladi.

Biologiya va ekologiya

Maqolaning ushbu qismida biz pushti delfinni aniqlaydigan xususiyatlar haqida batafsilroq gaplashamiz. Ularga ularning uzoq umr ko'rishi, xulq-atvori, ko'payishi, ovqatlanishi va hatto boshqa turdagi sheriklari bilan aloqasi bilan bog'liq barcha narsalar tushuntiriladi. Shuning uchun men sizni pushti delfinning quyidagi belgilovchi xususiyatlari haqida ko'proq o'qishni davom ettirishni taklif qilaman.

Uzoq umr

Tabiatdagi pushti delfinning umr ko'rish davomiyligi yoki umr ko'rish davomiyligi noma'lum, bu noma'lum haqida aniq ma'lumot yo'q. Ammo pushti delfinning asirlikdagi umr ko'rish davomiyligi haqida gapirganda, ushbu bo'shliqlarda ushbu turning yozuvlari topiladi. Asirlikdagi bu namunalarning ba'zilari umr ko'rish davomiyligi 10 dan 31 yilgacha. Biroq, asirlikda bu turdagi o'rtacha umr ko'rish faqat 33 oyni tashkil qiladi.

Pushti DELFIN

Ammo asirlikdagi barcha turlarda ham xuddi shunday bo'lmaydi, Germaniyaning Duisburg hayvonot bog'ida saqlanayotgan Apure nomi bilan tanilgan namuna qirq yildan ortiq umr ko'rishga muvaffaq bo'ldi. Ulardan qaysi o'ttiz biri asirlikda edi. Asirlikdagi umr ko'rish davomiyligi hisoblangan yana bir namuna taxminan 48 yoshda bo'lgan namunadir, u 2016 yilda o'limigacha asirlikda bo'lgan. Bu namuna Venesuelada joylashgan Valensiya akvariumidagi delfin bo'lgan Dalia nomi bilan tanilgan.

Xulq-atvor

Pushti delfin ko'plab tadqiqotlar tomonidan yolg'iz tur deb hisoblanadi, bu ularni guruhlarda yoki podada ko'rish juda keng tarqalgan emas. Ammo ba'zi istisnolar mavjud va bu sodir bo'lganda, ular 4 kishigacha bo'lgan uyushmalarda to'planishadi. Bunday hollarda er-xotinlar va bolalar guruhlarini kuzatish odatiy holdir, lekin guruhlar turli xil yoki faqat erkaklardan iborat bo'lishi mumkin bo'lgan istisnolar ham bo'lishi mumkin. Kattaroq guruhlar kuzatilishi mumkin bo'lgan ba'zi istisnolar mavjud, chunki ular mo'l-ko'l oziq-ovqat joylari.

Bunga daryolar og'zi misol bo'la oladi, bu guruh ham bu hududga dam olish va hatto muloqot qilish uchun kelishi mumkin. Urg'ochilar esa bolalari bilan daryolarning suv bosgan joylarida joylashgan. Ammo quruq mavsum bo'lganda, bu ajralish sodir bo'lmaydi. Yuqorida tushuntirilganlarning barchasi bu hayvon, ya'ni pushti delfin ustida olib borilgan tadqiqotlarning yakuniy natijasidir. Ushbu tadqiqotlarda, shuningdek, asirlikda topilgan turlar pushti delfinning o'xshash, ya'ni shisha burunli delfinga qaraganda kamroq uyatchan ekanligini ko'rsatdi.

Ular nafaqat uyatchan, balki tengdoshlari bilan ham kam muloqot qiladilar. U juda past tajovuzkorlik darajasiga ega, juda kam o'ynoqi va hatto shisha burunli delfinga qaraganda ozgina havoda harakat qiladi. Bu, shuningdek, juda qiziquvchan hayvon hisoblanadi va g'alati narsalar yoki narsalardan qo'rqmaslik bilan ajralib turadi. Biroq, bu tur asirlikda bo'lganida, u o'zining tabiiy muhitida bo'lgani kabi o'zini tuta olmaydi.

Pushti delfin tabiatda bo'lsa, u cheksiz xatti-harakatlarga ega bo'ladi. Ular orasida baliqchilarning eshkaklarini ushlab turishlarini, qayiqlarga ishqalanishlarini, suv ostida qolgan o'simliklarni yulib tashlashga moyilligini ko'rishimiz mumkin. Ular, shuningdek, tayoqlarni tashlashadi va hatto loglar, loy, toshbaqalar, ilonlar va hatto baliq bilan o'ynashadi.

Pushti DELFIN

Ushbu turga kelsak, u sekin suzuvchi bo'lishi bilan ajralib turadi. Uning maksimal tezligi soatiga 1,5 dan 3,2 km gacha o'zgarishi bo'yicha o'zgaradi. Ammo u soatiga 14 va 22 km ga yetadigan tezlikni qayd etadi. Ammo u uzoq vaqt tez suzishga ham qodir. Bu hayvon paydo bo'lganda, tumshug'ining uchi, qovun va uning orqa suzgichi parallel ravishda paydo bo'ladi. Xulq-atvoriga kelsak, ular sho'ng'ishdan oldin dumini kamdan-kam hollarda suvdan olib tashlashadi.

Ularning xulq-atvoridagi yana bir xususiyat shundaki, ular qanotlarini silkitib, dum qanotini tashqariga chiqarishi va hatto boshini suvdan tashqariga chiqarishi mumkin, bu oxirgi harakat ularning atrofini kuzatish imkoniyatiga ega bo'lish uchun amalga oshiriladi. Juda kamdan-kam hollarda suv yuzasiga sakrab tushadi. Ammo ba'zi istisnolar mavjudki, bu piruetni yoshlar suvdan bir metr balandlikda ajratishga muvaffaq bo'lishlari mumkin. Aniqlanishicha, delfinning bu turini, ya'ni pushti delfinni o'rgatish ularning aksariyatiga qaraganda ancha qiyin.

Ko'paytirish

Ularning ko'payishiga kelsak, urg'ochilar 6 yoshdan 7 yoshgacha jinsiy etuklikka erishadilar. Bu ular 1,75 dan 1.80 metrgacha bo'lganida sodir bo'ladi. Erkaklardan farqli o'laroq, jinsiy etuklik bosqichiga ancha kechroq va ayniqsa uzunligi ikki metrga etganida. Uning davri yoki ko'payish bosqichi fasllar orqali amalga oshiriladi, bu bosqich quruq mavsum deb nomlanuvchi davrga to'g'ri keladi. Bu bilan biz suv sathi juda past bo'lganda tushunamiz.

Homiladorlik muddatiga kelsak, u o'n bir oygacha davom etadi. Bolalash davri toshqin mavsumi deb ataladigan davrda sodir bo'ladi. Tug'ilgan kuchuklarga kelsak, ular taxminan 80 kg og'irlikda bo'ladi va ularning laktatsiya davri bir yilgacha davom etadi. Pushti delfinning har bir homiladorligida ikki yildan uch yilgacha o'zgarib turadigan vaqt oralig'i bor. Turlarning jinsiy dimorfizmga ega ekanligini bilishdan ancha oldin, pushti delfinlar monogam ekanligi taxmin qilingan.

Keyin vaqt o'tishi bilan erkaklar urg'ochilarga qaraganda ancha katta ekanligi ko'rsatildi. Juftlash va ko'payish davrida olib borilgan bir nechta tadqiqotlardan so'ng, bu tur tabiiy muhitda ham, asirlikda ham juda tajovuzkor jinsiy xatti-harakatlar bilan hujjatlashtirilgan. Bunday vaziyatlarda erkaklarning aksariyati turli xil jarohatlar va zararlarni ko'rsatadi. Eng muhimi, uning dorsal, kaudal, ko'krak qanotlari va hatto tishlash tufayli spirakulda. Tish cho'kishi tufayli turli xil ikkilamchi chandiqlar ham qayd etilishi mumkin.

Ushbu tadqiqotlar natijalari shuni tushuntiradiki, bu tajovuzkor jinsiy xatti-harakatlar ayolni sud qilish va shu tariqa unga yaqinlashish uchun o'ziga xos qattiq raqobat sifatida namoyon bo'ladi. Bu bilan ularning ko'payishi ko'pxotinli juftlash tizimidan iborat ekanligini ko'rsatish mumkin. Ammo shunga qaramay, ular poliandriya va behayo bo'lishi mumkinligi istisno qilinmaydi. Ushbu asir hayvonlarda ularning juftlashdan oldin uchrashishi va o'yinlari o'rganilgan. Ko'rinib turibdiki, erkaklar birinchi qadamni qo'yadilar.

Bu bilan biz ular tashabbusni o'z qo'llariga olishlarini nazarda tutamiz, ular buni urg'ochilarning qanotlarini mayda tishlash orqali qilishadi. Ammo agar ayol bu uchrashishni qabul qilmasa, u zo'ravonlik bilan, ya'ni tajovuzkor munosabatda bo'lishi mumkin. Ularning kopulyatsiyalarida chastotalarning ortishi o'rganildi. Asirlikda o'tkazilgan ushbu tadqiqotlarda bu namunalarning bir jufti 47 dan 3 soatgacha bo'lgan vaqt ichida 5 marta juftlashgan. Ushbu tadqiqotlar uch xil pozitsiyadan foydalangan holda amalga oshirildi. Qorinni to'g'ri burchak ostida, boshdan boshga yoki boshdan dumga parallel ravishda qo'yish.

Yuqorida aytib o'tilganidek, naslchilik mavsumi mavsumiydir va ularning tug'ilishi may va iyun oylari orasida sodir bo'ladi. Hikoyada tug'ilish vaqti suv toshqini mavsumiga to'g'ri keladi. Bu urg'ochilarga va hatto ularning bolalariga ustunlik berishi mumkin, shuning uchun ular suv bosgan joylarda erkaklarga qaraganda ancha uzoqroq qolishlari mumkin. Bu hududda suv kamayishni boshlagan birinchi daqiqada, bo'sh joyning katta yo'qotilishi tufayli bu suv bosgan hududlarda to'g'onlarning soni ortadi. Bu chaqaloqlarga ko'p energiya sarflamasdan, ularning tanasi o'sishi uchun zarur bo'lgan talabga muvofiq ovqatlana olishlariga yordam beradi.

Ushbu homiladorlik vaqti taxminan o'n bir oy deb taxmin qilinadi va asirlikda o'tkazilgan tadqiqotga ko'ra, etkazib berish muddati 4 dan 5 soatgacha davom etadi. Har bir homiladorlik davrida faqat bitta buzoq tug'iladi, kindik ichakchasi zo'rg'a singanida, onasi buzoqlarining nafas olishi uchun suv yuzasiga chiqishiga yordam beradi. Bu kuchuklarning tug'ilish paytidagi o'lchovlari taxminan 80 sm uzunlikda. Asirlikda bo'lganida, olib borilgan tadqiqotlarga ko'ra, ular uning yillik o'sishi 0,27 m bo'lishini tushuntiradilar.

Uning laktatsiya davriga kelsak, u taxminan bir yil davom etadi va hatto laktatsiyani davom ettiradigan homilador ayollar ham ro'yxatga olingan. Tug'ilish o'rtasidagi vaqt oralig'i 15 oydan 36 oygacha bo'lishi taxmin qilinmoqda. Qarish muddatiga kelsak, u 2 yildan 3 yilgacha uzaytiriladi. Bu davr kuchli aloqalarni rivojlantirishga va yaxshi munosabatlarni rivojlantirishga imkon beradi.

Laktatsiya davrida yuzaga keladigan nisbiy doimiylik, jumladan, ota-onani tarbiyalash, ona va bola o'rtasidagi mustahkam aloqani ko'rsatadi. O'rganilayotgan er-xotinlarning aksariyati o'zlarining tabiiy yashash joylarida o'tkazilgan tadqiqotlarda ular ayol va uning avlodlaridan iborat. Bu bizga ota-onaning uzoq muddatli g'amxo'rligi yosh buzoqning o'rganish va rivojlanishiga yordam berishini tushunish imkonini beradi, xuddi shisha burunli delfin.

parhez

Pushti delfinning dietasi haqida gapirganda, boshqa har qanday odontotsetada ko'proq oziq-ovqat xilma-xilligi mavjud. Ushbu parhez 43 oilaga birlashtirilgan 19 dan ortiq turli xil baliq turlaridan iborat bo'ladi. Ularning o'ljasining o'lchami 5 dan 80 sm gacha o'zgarib turadi, lekin ular har doim o'rtacha 20 sm bo'ladi. Eng ko'p iste'mol qilinadigan baliqlar Sciaenidae (corvinas), Cichlidae va Characidae (tetras va piranhalar) oilasini tashkil etuvchi baliqlardir.

Ammo heterodont tishlari tufayli u qobiqli o'ljaga kirishga imkon beradi. Ilmiy jihatdan mashhur daryo toshbaqalari Podocnemis sextuberculata va ilmiy nomi Poppiana argentiniana bo'lgan qisqichbaqalar. Ularning dietasi nam mavsumda ancha xilma-xildir, bu baliq daryo kanallaridan tashqarida suv bosgan joylarda tarqalgan mavsumdir. Shuning uchun uni qo'lga olish ancha qiyinlashadi, shuning uchun bu qurg'oqchil mavsumda u ancha tanlangan bo'ladi.

Bu tur odatda yolg'iz ov qiladi va kechayu kunduz faol bo'ladi. Ammo olib borilgan tadqiqotlarga ko'ra, bu tur odatda ertalab soat 6 dan 9 gacha va kunduzi soat 3 dan 4 gacha ov qiladi. Oziq-ovqat iste'moliga kelsak, ular kuniga tana vaznining taxminan 5,5% ga etadi. Bu tur deyarli har doim sharsharalar yaqinida va hatto daryolarning og'zida joylashgan. Bu davrda baliq maktablari parchalanadi, bu ularni ovlashni ancha osonlashtiradi.

Ular hatto o'zlarining yo'nalishini yo'qotgan o'ljalarini ovlash uchun qayiqlar tomonidan qilingan o'zgarishlardan foydalanadilar. Ba'zi hollarda ular ov qilishni muvofiqlashtirish uchun tucuxis (Sotalia fluviatilis) va gigant otterlar (Pteronura brasiliensis) bilan hamkorlik qilishadi. Bu ishni ancha osonlashtiradi, shuning uchun bir vaqtning o'zida baliq maktablarini yig'ish va hujum qilishni osonlashtiradi. Bundan xulosa qilish mumkinki, bu turlar orasida oziq-ovqatga talab kam, chunki bu turlarning har biri turli xil ovqatlarni afzal ko'radi. Va hatto asirlikda bo'lgan pushti delfin ovqat bilan bo'lishishi ko'rsatilgan.

Muloqot

Pushti delfinning bu turi, boshqa delfinlar singari, muloqot qilish uchun bir qator ohangli hushtaklardan foydalanadi. Bu tovushlar qatorining takrorlanishi ularning yuzaga qaytish payti bilan bogʻliq. Sho'ng'in qilishdan ancha oldin, bu oziqlantirish va ovlash bilan olib borilgan tadqiqotlar bilan bog'liq. Akustik tahlilga kelsak, ular vokalizatsiya delfinidlar populyatsiyasining odatiy hushtaklarining konformatsiyasidan juda farq qilishini ko'rsatdi. Shu tarzda, shu jumladan, uning qarindoshi, tucuxi.

Tarqalishi va aholi soni

Pushti delfinning tarqalishi va populyatsiyasi haqida gapirganda, u juda ko'p turli xil ma'lumotlarni qamrab oladi va shunga qaramay, noaniq ma'lumotlar mavjud. Yuqorida aytib o'tilganidek, pushti delfin daryolardagi eng kattalaridan biri bo'lib, ular ham ancha ko'p. Ular tabiiy chuchuk suv yashash muhitida keng tarqalgan. Ularni Janubiy Amerikaning 6 ta davlatida topish mumkin, ular: Boliviya, Braziliya, Kolumbiya, Ekvador, Peru va Venesuela. Shunday qilib, uning mavjudligi taxminan 7 million km² maydonda joylashgan bo'lishi mumkin.

Ular Amazon daryosi va uning asosiy irmoqlari, jumladan, kichik irmoqlar va uning atrofidagi ko'llar bo'ylab tarqalgan. Belen yaqinidagi og'zidan Perudagi Maranon va Ukayali daryolarida kelib chiqishigacha. Ular Braziliyadagi Xingu va Tapajos daryolari va sayoz suvlar kabi o'tib bo'lmaydigan sharsharalar tomonidan o'rnatiladigan chegaralarga ega. Bundan tashqari, Madeyra daryosining tez oqimlari va sharsharalari qatori I. g kenja turi sifatida tanilgan populyatsiyani izolyatsiya qilishga yordam berdi. boliviensis, Amazon havzasining janubida joylashgan.

Pushti daryo delfinlari Karoni daryosi va Venesueladagi Kaura daryosining yuqori qismidan tashqari Orinoko daryosi havzasi bo'ylab tarqalgan. Orinoko va Amazon o'rtasidagi yagona aloqa Casiquiare kanali orqali amalga oshiriladi. Delfinlarning daryolar va uning atrofidagi hududlarda tarqalishi yil vaqtiga bog'liq bo'ladi. Quruq mavsum bo'lganda, ular daryo o'zaniga joylashadilar. Ammo yomg'irli mavsumlar bo'lganda, daryolar to'lib-toshganda, ular suv bosgan joylarda tarqalib ketishadi. Shuningdek, o'rmonlar (igapo), shuningdek, suv bosgan tekislik.

Pushti delfinning populyatsiyasini aniqlash uchun olib borilgan tadqiqotlarga kelsak, ushbu ma'lumotlarni tahlil qilish juda qiyin bo'lib chiqdi, bu ishlatilgan metodologiyaning katta farqiga bog'liq. Amazon daryosining Solimões daryosi deb nomlanuvchi, Manaus shahri va Tabatinga o'rtasidan o'tadigan uzunligi 1200 km bo'lgan qismida olib borilgan tergovda. Uning populyatsiyasi har bir tekshiruvda ko'rilgan 332±55 namunaga ega, uning zichligi bo'yicha asosiy kanallarda km² ga 0,08-0,33 hayvonlardan iborat. Ammo asosiy kanallardan farqli o'laroq, biz filiallarda 0,49-0,93 zichlikni topamiz.

Kolumbiya, Braziliya va Peru qo'shilish joyida 120 km ma'lum bir uchastkada olib borilgan boshqa tadqiqot tadqiqotlarida. Irmoqlarda 345 zichlik bilan 4,8 kishi kuzatilgan. Orollar yaqinida 2,7 va qirg'oqning butun uzunligi bo'ylab 2,0. Bundan tashqari, Amazonda Kaketa daryosining og'zida yana bir tadqiqot o'tkazildi, u ketma-ket 6 kun davomida o'tkazildi. Tekshiruvlar shuni ko'rsatdiki, daryolar qirg'oqlarida ushbu turning har bir km² uchun 3,7 dan yuqori zichlik mavjud bo'lib, daryo markaziga qarab kamayadi.

Yomg'irli mavsumda olib borilgan tadqiqotlarga kelsak, suv bosgan tekisliklarda zichlik kuzatilgan, har bir km² ga 18 hayvon to'g'ri keladi. Daryolar va ko'llarning qirg'oqlariga kelsak, har bir km² ga 1,8 dan 5,8 gacha namunalar belgilangan. Ushbu tadqiqot natijalariga ko'ra, pushti delfin boshqa har qanday kitsimonlarga qaraganda yuqori zichlikda joylashgan degan xulosaga keldi. 2002 yilda Boliviyadagi Tijamuchi daryosida 208 delfin qayd etilgan.

2004 yilda Amazonning o'rta yo'nalishidagi turlar soni ular orasida qizg'in harakatga ega bo'lgan suv toshqini tizimlarining poydevorida tuzilganligi taklif qilindi. 13000 m² maydonda 11 240 ga yaqin pushti delfinlar yashaydi. Bu Braziliyadagi várzea muhitining taxminan 11% -18% ni o'z ichiga olgan Mamiraua Barqaror rivojlanish qo'riqxonasida hisobga olingan.

Habitat

Pushti daryo delfinini asosan Amazon daryosining asosiy tarmog'ida, Braziliyaning Fonte Boa yaqinida topish mumkin. Ularni turli xil suv toshqini zonalarida, masalan, lagunalar va kichik kanallarda ko'rish mumkin. Bu yil davomida pushti delfinning tabiiy yashash joyi. Pushti delfinni kuzatish mumkin bo'lgan daryo havzalarida barcha yashash joylarini joylashtirish mumkin. Bu erda siz daryolarning asosiy yo'nalishlarini, kanallarni, irmoqlarning og'zini, ko'llarni va tez oqimlar va sharsharalarning oxirini topishingiz mumkin.

Buni iqlim o'zgarishi belgilaydi, bu yomg'irli mavsumda va hatto yil davomida qurg'oqchilik paytida daryolar darajasiga ta'sir qiladi. Bularning barchasi qaysi hududlarni egallash mumkinligini va qaysilarida oziq-ovqat borligini belgilaydi. Quruq mavsumda namunalar asosiy daryo o'zanlarida joylashgan. Buning sababi shundaki, qisqaroq kanallar sayozroq va to'g'onlar daryo chegaralarida joylashgan. Shuning uchun bu tur mo'l-ko'l oziq-ovqat bo'lgan joylarga ko'chib o'tish uchun javobgardir.

Yomg'irli mavsumda pushti daryo delfinlari juda kichikroq irmoqlarga juda oson o'tishi mumkin. Ular hatto o'rmon va toshqin tekisliklariga ko'chib o'tishlari mumkin. Erkaklar va urg'ochilarga kelsak, ular yashash joylarini tanlashda katta afzalliklarga ega. Masalan, erkaklarda suv sathi yuqoriligicha qolsa, ular daryolarning asosiy kanallariga qaytadilar. Urg'ochilarga kelsak, ular o'z avlodlari bilan birga suv bosgan joylarda ancha uzoqroq turishadi.

Endi siz ona va uning buzoqlari nima uchun uzoqroq turishiga hayron bo'lishingiz mumkin, chunki buning turli sabablari yoki sabablari bor. Juda sokin bo'lgan bu turdagi suv yoshlarga kam energiya sarflashga imkon beradi, ularga dam olish, emizish imkonini beradi va hatto kamroq talabchan muhitda oziq-ovqat olishga undaydi. Bu muhit naslchilik uchun teskari bo'lishi mumkin bo'lgan daryo oqimlaridan uzoqda bo'ladi. Bu shuningdek, erkaklarning yoshlarga nisbatan tajovuzkorligi va hatto ushbu turning boshqa turlari tomonidan yirtqich bo'lish xavfini kamaytiradi.

Migratsiya

Peruda joylashgan Pacaya Samiria milliy qo'riqxonasida o'rganilayotgan namunalarni bilish uchun fotoidentifikatsiyadan foydalanilgan. Ular buni tumshuqdagi pigmentatsiya, chandiqlar va o'zgarishlar naqshlari orqali amalga oshiradilar. 72 ta namunani topish mumkin, ulardan 25 tasi 1991-2000 yillar oralig'ida joylashgan. Ularning har bir ko'rish oralig'i 1 kundan 6 dan 7 yilgacha bo'lgan vaqt oralig'ida o'zgarib turadi. Uning maksimal harakat chegarasiga kelsak, u taxminan 120 km, o'rtacha 60,8 km edi.

Ushbu turlar ustida olib borilgan tadqiqotlarga ko'ra, bir kunda qayd etilgan eng katta masofa taxminan 120 km, masofa esa 14,5 km. Amazon daryosining markazida, bu joyning markazida o'tkazilgan yana bir tadqiqotda delfinlar atigi bir necha o'n kilometr harakatlanganligini kuzatish mumkin edi. Bu xatti-harakat quruq davr va suv toshqini vaqtlari orasidagi hamma narsadan ko'ra ko'proq sodir bo'ldi. Shunga qaramay, ro'yxatga olingan 3 ta hayvonlardan faqat 160 tasi oxirgi marta ko'rilgan joydan atigi 100 km uzoqlikda joylashgan.

Muhofaza qilish

Pushti delfinning ushbu turi yo'qolib ketish xavfi ostidagi turlarning qizil ro'yxatiga kiritilganligini allaqachon aytib o'tgan edik. Ushbu qizil ro'yxat IUCN tomonidan amalga oshiriladi, unda turli xil turlar qo'shiladi, ularda DD holati mavjud, ya'ni ma'lumotlar etarli emas. Biroq, pushti delfin qizil ro'yxatga kiritilishidan oldin, u avvalroq "Zaif" ro'yxatiga kiritilgan edi. Ammo pushti delfin turlarining holati va tahdidlar, ekologiya va populyatsiya tendentsiyalari nuqtai nazaridan ushbu tur haqida juda cheklangan ma'lumotlarga bog'liq.

Delfinlar o'rganilgan hududlarga kelsak, ular yaxshi cho'zilgan va hatto juda ko'p. Biroq, bu joylar namunalarning to'liq taqsimlanishining faqat kichik bir qismini ifodalaydi. Ushbu saytlarda bu tur asosan himoyalangan. Shunga qaramay, ushbu sohalardan olinishi mumkin bo'lgan ma'lumotlar reprezentativ bo'lmasligi va kelajakda haqiqiy bo'lmasligi mumkin.

Ammo ularning tabiiy yashash joylarining ifloslanishi va sekin yo'q qilinishi tufayli. Boshqacha qilib aytganda, Amazon o'rmoni va hatto turning zaifligi. Shuning uchun turlar yashaydigan barcha mamlakatlarda ularni himoya qilish uchun bir qator chora-tadbirlar amalga oshirildi. Uning tahdidiga ta'sir qiluvchi omillar o'rmonlarni kesish va salbiy ta'sir ko'rsatadigan insoniy amaliyotdir. Shunday qilib, ularning muhitini o'zgartiradi. Tashvishning asosiy manbalaridan biri asirlikdagi turlarni tirik saqlashdagi qiyinchilik bo'ladi.

Bu intraspesifik tajovuzga bog'liq va turning asirlik davrida uzoq umr ko'rishi ham kiradi. Shu sababli, agar pushti delfinlar soni o'zlarining tabiiy yashash joylarida juda xavfli darajaga tusha boshlasa, ularni uzoq vaqt davomida asirlikda saqlash qanchalik qiyin bo'lganligi sababli yo'q bo'lib ketish xavfi ancha yuqori bo'ladi. Aynan 2008 yilda Xalqaro kit ovlash komissiyasi (IWC) pushti delfinlarni ovlash haqida xabar bergan va o'z xavotirini bildirgan. Markaziy Amazonda o'lja sifatida ishlatiladi.

Bu keng miqyosda tarqalgan katta muammoni keltirib chiqaradi. Pushti delfin turi yo'qolib ketish xavfi ostida turgan yovvoyi fauna va flora turlarining xalqaro savdosi to'g'risidagi konventsiyaning (CITES) II ilovasiga ilova qilingan. Bu tur yovvoyi hayvonlarning koʻchib yuruvchi turlarini saqlash toʻgʻrisidagi konventsiyaning II bandiga ham kiritilgan.

2000 yilda Xalqaro kit ovlash komissiyasi ilmiy qo'mitasi tomonidan o'tkazilgan tadqiqotga ko'ra, pushti delfinlarning populyatsiyasi ancha ko'p. Ular, shuningdek, aholi sonining kamayishi va tarqalish maydoni haqida kam ma'lumot va dalillar mavjudligini ta'kidlaydilar. Ammo shunga qaramay, ular ushbu turning tabiiy yashash muhitiga insonning aralashuvi bilan bog'liq muammoni ham tan olishadi. Shuning uchun ular yaqin kelajakda bu aholi sonining qisqarishi nuqtai nazaridan ehtimoliy sabab bo'lishini aniqlaydilar.

2000 yilda Xalqaro kit ovlash komissiyasi ilmiy qo'mitasi tomonidan o'tkazilgan tadqiqotga ko'ra, pushti delfinlarning populyatsiyasi ancha ko'p. Ular, shuningdek, aholi sonining kamayishi va tarqalish maydoni haqida kam ma'lumot va dalillar mavjudligini ta'kidlaydilar. Ammo shunga qaramay, ular ushbu turning tabiiy yashash muhitiga insonning aralashuvi bilan bog'liq muammoni ham tan olishadi. Shuning uchun ular yaqin kelajakda bu aholi sonining qisqarishi nuqtai nazaridan ehtimoliy sabab bo'lishini aniqlaydilar.

Shu sababli, turlar uchun etarli monitoringni ta'minlash uchun bir qator tavsiyalar ishlab chiqilgan. Ushbu tavsiyalarning ba'zilari aholi tarkibi bo'yicha tadqiqotlarni qo'llash va nashr etishni o'z ichiga oladi. Shuningdek, ushbu turga kuchli ta'sir ko'rsatadigan potentsial tahdidlarning aniq hisobini yuritgan holda turlarning tarqalishini qayd etish amalga oshiriladi. Ulardan ba'zilari yirik baliq ovlash operatsiyalari va neft quvurlarining joylashuvi. Shuningdek, har bir turning xavf-xatarlari, tarqalishi va miqdori haqida batafsilroq ma'lumot mavjud.

Tahdidlar

Pushti delfin, yuqorida aytib o'tilganidek, yo'qolib ketish xavfi ostidagi hayvonlarning qizil ro'yxatiga kiritilgan. Shuning uchun bu tur himoyalangan va hurmat qilingan. Biroq, ov qilish, tuzoqqa tushirish, tasodifiy baliq ovlash va hatto ularning tabiiy yashash joylarini yo'q qilish ko'paymoqda. Bu omillarning barchasi pushti delfinlar sonining kamayishiga yordam beradi. Shuning uchun bir nechta uyushmalar ushbu turni yo'q bo'lib ketishiga olib keladigan ushbu muammolarga qarshi kurash choralarini ishlab chiqmoqdalar. Keyinchalik, tahdidga ta'sir qiluvchi omillar haqida gapiramiz.

Ov qilish va qasddan o'ldirish

Yuqorida aytib o'tilganidek, bu tur himoyalangan va hatto hurmat qilingan, ammo afsuski, bugungi kunda bu qadriyatlar yo'qolgan. Chunki insonning ko'plab xudbin harakatlari uchun bu tur buzilgan. Ushbu muammolardan ba'zilari uning moyidan foydalanish yozuvlari bo'lib, bu suyuqlik yorug'lik manbai sifatida ishlatiladi. Ovga kelsak, Muran hindulari Braziliyaning Manaus yaqinida ularni ovlashga mas'ul edilar. Bu tur, shuningdek, dori-darmon va hatto sevgi tuyg'ularini yaratish uchun sinov ob'ekti sifatida ovlanadi. Boshqa sabablar qatorida, ular odamlarning xudbinligi bilan adolatsiz ovlanadi.

Tasodifiy ushlash

Neylon baliq ovlash to'rlaridan foydalanish pushti delfinlarni tasodifiy ushlashni ko'paytirdi. 1990 yildan beri qo'llaniladigan bu usul "piracatinga" (Calofysus macropterus) ni qo'lga olish maqsadida keng tarqalgan. Buni turlar uchun eng yomon xavfga olib borish. Pushti delfinga ham ta'sir qiladigan yana bir tahdid Amazonning asosiy irmoqlarida GES qurilishi bilan bog'liq. Bu baliq turlarining kamayishiga olib keladi, shuning uchun delfin turlari uchun oziq-ovqat etarli emas.

Ushbu turga qarshi tahdidlarning yana bir muhim omili - bu turli xil populyatsiyalarni ajratib turadigan to'g'onlarning qurilishi. Genetik almashinuvning pasayishiga olib keladi, bu esa mahalliy yo'q bo'lib ketish ehtimolining oshishiga olib keladi. Afsuski, bu pushti delfinlarning ko'payishiga olib keladi va shuning uchun ularning nasl-nasabini davom ettirish uchun yangi avlodlar bo'lmaydi.

ortiqcha baliq ovlash

Yuqorida aytib o'tilganidek, butun Amerikada neylon baliq ovlash to'rlarining ko'payishi bu turlarga ta'sir qildi. Baliq ovlash bosimi, shuningdek, delfinlar va baliqchilar o'rtasida baliq uchun juda kuchli raqobatni keltirib chiqaradi. Pushti delfinlar ustida olib borilgan tadqiqotlarga ko'ra, ularning dietasi baliqchi tomonidan sotiladigan 43 turdagi baliqning atigi 53 foiziga asoslanganligi aniqlangan. Shunday qilib, qo'lga olingan baliq tijoriy manfaatga ega bo'lishi uchun etarlicha katta bo'lmaydi.

Habitat degradatsiyasi

Pushti delfinlar yashash muhitining buzilishi va ifloslanishi bu turga qarshi tahdidga ta'sir qiluvchi asosiy omillardan biridir. Pushti delfinlarning yashash muhitining buzilishiga yordam beruvchi omillardan biri Amazon tropik o'rmonidagi o'rmonlarni kesish natijasida yog'och olishdir. Bu insonning borligi va ularning xudbin harakatlaridan kelib chiqadigan oqibatlardan biridir. Xuddi shu harakatlar ularning yashash joylarini yo'qotishiga yordam beradi.

Pushti delfinning tarqalish maydoni va joylashuvi bo'ylab inson tez sur'atlar bilan kengayib bormoqda. Eng muhimi, Kolumbiya va Braziliya hududlarida. Odamlarning mavjudligi o'rmonlarni kesish, chorvachilik va hattoki plantatsiyalarni kesish bilan birga qishloq xo'jaligi faoliyatining ko'payishiga olib keladi. Qishloq xo'jaligi faoliyatini davom ettirish va hatto yog'och sanoati uchun suv toshqini o'rmonlarini kesish haqida. Bu gidrologik tsikl va qirg'oq ekotizimiga ta'sir qiluvchi muammolarga olib keladi.

O'rmonlarning kesilishining asosiy oqibatlaridan biri baliq populyatsiyasining ko'payishining kamayishi hisoblanadi. Bu delfinlar va boshqa yirtqichlar uchun oziq-ovqat ta'minoti cheklangan va cheklangan bo'lishiga olib keladi. Ushbu turning yashash muhitini o'zgartirishning yana bir potentsial sababi gidroelektrostantsiyalarni qurishdir. Ushbu arxitekturalar turlarning va hatto o'ljalarining ko'chishi uchun katta to'siq bo'ladi. Bu oziq-ovqatga kirishni cheklaydi va turli populyatsiyalarning izolyatsiyasi yoki bo'linishiga yordam beradi.

Yirtqichlar

Hozirgi vaqtda pushti daryo delfinining tabiiy tartibidagi yirtqichlar haqida hech qanday ma'lumot yo'q. Ammo qora kayman (Melanosuchus niger), buqa akulasi (Carcharhinus leucas), anakonda (Eunectes murinus) va yaguar (Panthera onca) pushti delfin uchun potentsial xavfli bo'lishi mumkinligi aytilgan. Chunki ular bu turni osongina qo'lga olishlari mumkin. Ba'zi hayvonlarda Cetopsidae va Trichomycteridae oilasining mushuklari bilan bog'liq bo'lgan yarim oy shaklidagi chandiqlar borligi aniqlangan.

Agar sizni Pushti delfinning ushbu mavzusi qiziqtirgan bo'lsa, men sizni quyidagi maqolalarni o'qishni davom ettirishni taklif qilaman:


Maqolaning mazmuni bizning printsiplarimizga rioya qiladi muharrirlik etikasi. Xato haqida xabar berish uchun bosing bu erda.

Birinchi bo'lib izohlang

Fikringizni qoldiring

Sizning email manzilingiz chop qilinmaydi.

*

*

  1. Ma'lumotlar uchun mas'ul: Actualidad blogi
  2. Ma'lumotlarning maqsadi: SPAMni boshqarish, izohlarni boshqarish.
  3. Qonuniylashtirish: Sizning roziligingiz
  4. Ma'lumotlar haqida ma'lumot: qonuniy majburiyatlar bundan mustasno, ma'lumotlar uchinchi shaxslarga etkazilmaydi.
  5. Ma'lumotlarni saqlash: Occentus Networks (EU) tomonidan joylashtirilgan ma'lumotlar bazasi
  6. Huquqlar: istalgan vaqtda siz ma'lumotlaringizni cheklashingiz, tiklashingiz va o'chirishingiz mumkin.