Patagoniya Maraning xususiyatlari va xulq-atvori

Patagonian Mara - bu faqat Argentina Patagoniyasida uchraydigan katta hajmdagi kemiruvchilar. Bu monogam tur bo'lib, er ostida chuqurchaga ega va asosan o'tlar bilan oziqlanadi. Uning tashqi ko'rinishi quyonlarning tashqi ko'rinishi bilan chalkashib ketadi. Ushbu kemiruvchi haqida ko'proq bilish uchun sizni ushbu maqolani o'qishni davom ettirishni taklif qilamiz.

Patagoniyalik Mara

Patagoniya Mara

Argentinaning Patagoniya mintaqasida quyonga juda o'xshash hayvon yashaydi, ammo aniq narsa shundaki, bu katta hajmga ega kemiruvchi. Gap mara, endemik, monogam va o'txo'r jonzot haqida ketmoqda, u itlar singari, odatda orqa oyoqlarida o'tiradi, oldingi oyoqlari cho'ziladi.

Ilmiy nomi Dolichotis patagonum boʻlgan mara — Caviidae oilasiga mansub kemiruvchilar turi boʻlib, xalq orasida Patagoniya mara, Patagoniya quyoni va kreol quyoni nomi bilan mashhur, garchi u haqiqiy quyonlar (Lagomorpha) turkumiga kirmasa ham. ..

U sayyoradagi eng katta kemiruvchilardan biri hisoblanadi, o'rtacha og'irligi 8 kilogramm, 16 kilogrammgacha yetishi mumkin. Bu Argentinaga xos sutemizuvchilardan biri bo'lib, u katta bo'lishidan tashqari, uzun va kuchli oyoqlariga ega bo'lib, u o'zini quvg'inga uchraganda juda tez yuguradi.

Jismoniy xususiyatlar

Patagoniya marasining oddiy tavsifi uning jismoniy xususiyatlari haqida tasavvurga ega bo'lishga xizmat qiladi:

  • Largo: 60 dan 75 santimetrgacha.
  • Og'irligi: 9 dan 16 kilogrammgacha.
  • Mo'yna: qalin kulrang jigarrang.
  • Boshliq: Hajmi va katta ko'zlari, uzun quloqlari va tekis, yumaloq tumshug'i bilan. Yuqori labda yoriq bor.
  • Ekstremitalar: yupqa. Keyingilari oldingilarga qaraganda kengroq; va old tomonda to'rtta kalta barmoqni va orqa tomonda uchta barmoqni, shuningdek, qo'llab-quvvatlash uchun bo'rtib chiqqan yostiqlarni ko'rsating.
  • Cola: qisqa va mo'yna bilan yashiringan. Uchi tuksiz.

Patagoniyalik Mara

Habitat

Mara Argentinaning g'arbiy, markaziy va janubiy qismidagi yarim qurg'oqchil va cho'l tekisliklarda yashaydi, bu erda faqat tikanli butalar, o'tlar va chakalakzorlar mavjud. Uning tarqalishi, ayniqsa, Pampas tekisligida va qirg'oqbo'yi mintaqalarida, shaharlarning rivojlanishi tufayli yashash joyining o'zgarishi tufayli kamaydi.

Ijtimoiy tuzilma

Ularning ijtimoiy tuzilishi kemiruvchilar orasida kam uchraydigan monogam holati bilan belgilanadi, chunki ular umr bo'yi juftlashadi va shu bilan ularning reproduktiv muvaffaqiyatini oshiradi. Bu juftlik taxminan 40 gektar maydonni egallash uchun keladi, ularning boshpana er ostida joylashgan va ular odatda Patagoniya boyqushlarining ba'zi turlari tomonidan ilgari qazilgan tashlandiq uyalardan foydalangan holda qurishadi.

Erkak odatda ayolga ergashib, uni raqobatchilar va yirtqichlardan himoya qiladi. Hududiylikning yana bir kontseptsiyasi noaniq, ammo erkaklarda ierarxik hukmronlik tizimi mavjud.

Maraslar ko'p vaqtlarini sherigida o'tkazadilar, er-xotin sifatida gastrollarga boradilar. Biroq, ba'zida ular 70 yoki undan ortiq namunadan iborat katta guruhlarda oziq-ovqat ko'p bo'lgan ko'l hududlariga ko'chib o'tadilar.Ular kun davomida o'z faoliyatini amalga oshiradigan mavjudotlardir.

Oziq-ovqat

Bu o'txo'r tur, chunki u asosan o'tlar va boshqa o'tlar bilan oziqlanadi va metabolizmi tufayli ichimlik suvisiz yashay oladi.

Juftlanish va ko'payish

Kelajakdagi turmush o'rtoqlarini sud qilish uchun erkaklar uzoq vaqt davomida ularni ta'qib qilish uchun ko'p kuch sarflashlari kerak. Ularning tarafida, urg'ochilar har chorakda yoki to'rt oyda issiqqa tushadilar. Maras odatda 1 dan 3 gacha kuchukcha tug'adi, har yili uchdan to'rttagacha tug'iladi va homiladorlik 96 kungacha davom etishi mumkin.

Kichkintoylar maralarning o'zlari tomonidan qurilgan jamoat uyasida rivojlanadi, ammo ular boshqa hayvonlar tomonidan tashlab ketilganlarni ham tiklashlari mumkin; masalan, vizkacha. Bunday boshpanalarda 15 tagacha ona o'z axlatlariga g'amxo'rlik qilishi mumkin.

Ular tez o'sadi va tuxumdan chiqqandan keyin 24 soat ichida o't bilan oziqlana boshlaydi. Biroq, ular to'rt oylik bo'lgunga qadar chuqurlikda qoladilar, ayni paytda onalar kuniga bir necha marta emizish uchun u erga boradilar.Bu laktatsiya jarayoni taxminan 11 hafta davom etishi mumkin. Bu kemiruvchilarning ko'kraklari bir tomonga joylashtiriladi, ular o'tirgan holda kuchukchalarni emizishlari mumkin. Shunday qilib, ular kuzatuvni e'tiborsiz qoldirmaydilar. Sakkiz oydan keyin mara yangi ko'payish uchun tayyor

umr ko'rish davomiyligi

Asirlikda maras muntazam ravishda 5 yildan 7 yilgacha yashaydi, garchi namunalar o'n yarim yildan ko'proq umr ko'rishi ma'lum.

Maras asirlikda

Patagoniyalik Maras ko'pincha hayvonot bog'larida yoki uy hayvonlari sifatida etishtiriladi, ammo yovvoyi hayvon sifatida tasniflanadi. Tug'ilgandan o'sgan, ular odamlar bilan juda yaxshi muloqot qiladilar va asirlikda yaxshi tarbiyalanadilar. Aks holda, ular ijtimoiylashuvdan qochish uchun tungi faoliyatga moyildirlar.

Patagoniya Marani saqlash

Mara tahdid ostidagi yoki yoʻqolib ketish xavfi ostidagi turlar roʻyxatiga kiritilmaganiga qaramay, yovvoyi populyatsiya kamayib bormoqda. Patagoniyaning barcha provinsiyalari uni himoyalangan tur sifatida ro'yxatga olishadi. Uning aholisining kamayishi ikkita asosiy omilga asoslanadi:

  • Qishloq xo'jaligi va sanoat rivojlanishi va aholi sonining ko'payishi tufayli atrof-muhitning yo'qolishi.
  • Inson tomonidan Janubiy Amerikaga olib kelingan Evropa quyonlari (Lepus europaeus) bilan oziq-ovqat raqobati.

Argentinaning Mendosa provinsiyasi 6599 yil 12 mayda tasdiqlangan 1998-sonli qonun bilan uni viloyat tabiat yodgorligi sifatida qabul qildi.

Patagoniya Maraning ba'zi o'ziga xos xususiyatlari

Quvg'inga uchragan mara soatiga 60 kilometr tezlikda tez yugura oladi, juda chaqqonlik bilan sakray oladi, shuning uchun ko'pchilik uni quyon sifatida qadrlaydi. Va bu bitta harakat bilan u ikki metrga yaqin harakatlanishi mumkin, buning uchun orqa oyoq-qo'llarining tirnoqlari impuls olish uchun yordam beradi. Ammo, shubhasiz, bu ulkan kemiruvchi Gvineya cho'chqalari bilan yaqinroq bog'liq, chunki ular Gvineya cho'chqalari deb nomlanadi, chunki ikkala tur ham Caviidae oilasiga kiradi.

Bu hayvon Patagoniya ekotizimlari faoliyatida ham muhim rol o'ynaydi. Yuqori harakatchan o'txo'r hayvon bo'lib, najasi tufayli uzoq masofalarga urug'larning tarqalishi uchun juda muhimdir. Ma'lumki, mara suvni deyarli ichmaydi, chunki u o'z dietasining muhim qismi bo'lgan o'simliklarning ildizlari orqali kerakli namlikni oladi.

Hayvon sifatida tanlangan yo'qolib borayotgan tur

Mara "SAREM tomonidan zaif" (Argentina sutemizuvchilarni o'rganish jamiyati) toifasiga kiritilgan. Maraning odatiy yirtqichlaridan (pumalar, yirtqich qushlar va tulkilarning ma'lum navlari) qo'shimcha ravishda, hozirgi vaqtda uning eng katta dushmani insondir. Odamlar bu turni xavf ostiga qo'yishining sabablari quyidagilardan iborat:

  • Shahar aholi punktlarini uzaytirish, ko'chat ekish va yaylovlash.
  • Noqonuniy ov qilish.
  • Uning yashash joyini evropalik quyon egallashi.

Boshqa tomondan, bu kemiruvchi asirlikdagi hayotga juda yaxshi moslashgan. Yillar oldin uni hayvonot bog'larida ko'rish odatiy hol edi va u ularni ko'rgani kelgan odamlarning yonida qo'rqmasdan yurardi. Shu sababli, ko'p hollarda mara uy hayvonlari sifatida qabul qilingan.

Biz ushbu boshqa narsalarni tavsiya qilamiz:


Maqolaning mazmuni bizning printsiplarimizga rioya qiladi muharrirlik etikasi. Xato haqida xabar berish uchun bosing bu erda.

Birinchi bo'lib izohlang

Fikringizni qoldiring

Sizning email manzilingiz chop qilinmaydi.

*

*

  1. Ma'lumotlar uchun mas'ul: Actualidad blogi
  2. Ma'lumotlarning maqsadi: SPAMni boshqarish, izohlarni boshqarish.
  3. Qonuniylashtirish: Sizning roziligingiz
  4. Ma'lumotlar haqida ma'lumot: qonuniy majburiyatlar bundan mustasno, ma'lumotlar uchinchi shaxslarga etkazilmaydi.
  5. Ma'lumotlarni saqlash: Occentus Networks (EU) tomonidan joylashtirilgan ma'lumotlar bazasi
  6. Huquqlar: istalgan vaqtda siz ma'lumotlaringizni cheklashingiz, tiklashingiz va o'chirishingiz mumkin.