Mandragora, tutuwuhan "magic" hallucinogenic: naon pangaruhna

mandrake

Sapertos pepelakan anu tiasa didahar sapertos bayem sareng borage, mandrake mangrupikeun pepelakan liar sareng sarupa jeung nu disebutkeun, tapi ieu téh kacida toksik. Nyababkeun nyeri beuteung, utah, tachycardia sareng halusinasi. Dina kasus karacunan anu paling parah, éta ogé tiasa ngakibatkeun koma sareng gaduh akibat anu maot.

La mandrake (Mandragora officinarum) nyaéta tutuwuhan milik kulawarga Solanaceae. Pikeun sipat toksik jeung hallucinogenic na, dipirig ku bentuk panasaran tina akar ilaharna antropomorfik di cinyusu, baheula. dianggap "magis" jeung dikurniakeun kakuatan gaib dina loba tradisi populér. Di Italia, mandrake (ogé katelah mandragola) tumuwuh sacara spontan. Pikeun anu henteu ahli, éta tiasa gampang bingung sareng pepelakan anu tiasa didahar sapertos borage sareng bayem, anu sami sareng penampilanna. Henteu kabeneran yén éta réngsé dina sababaraha kasus kusabab kaayaan mabok.

Naon madrágora

Mandrake, tutuwuhan milik grup angiospermae dicotyledonous, mekar dina usum gugur sarta boga ciri kembang biru bulak. Daunna, leutik sareng bulu anu teu katingali, manjang sareng condong bentukna lonjong. Buahna, buah beri fleshy, semu konéng. Sanajan kitu, ciri has nyaéta akar, ilaharna forked, nu dina spésimén tangtu sarta hususna dina periode spring nembongkeun bukti anthropomorphic. Rincian ieu, pakait sareng sipatna, parantos ngajantenkeun pepelakan "penyihir karesep", tungtung nepi di puseur sababaraha rites esoteric sarta loba kapercayaan populér lianna.

Naha éta racun?

Sapertos pepelakan anu sanés tina kulawarga nightshade, mandrake beunghar ku alkaloid anu matak bahya sareng teu tiasa didahar. Diantara zat toksik aya dina tutuwuhan urang manggihan atropin, scopolamine sareng hyoscyamine, Nanging, dina konsentrasi anu cekap, aranjeunna ogé ngagaduhan sipat ubar. Henteu kabeneran yén mandrake anu sami di jaman kuno dianggo salaku panawar nyeri anu kuat, ogé pikeun ngagampangkeun bobo sareng vigor seksual (kakuatan aphrodisiac pakait sareng éta). Sabenerna, sipat prinsip aktif utamana narkotika, analgesic jeung ubar keur nengtremkeun. Sanajan kitu, karacunan kaleuleuwihan nyegah pamakéan na di jamu, sanajan ahli homeopaths bisa ngamekarkeun dilutions basis mandrake.

Nyeri jeung halusinasi: naon anu lumangsung?

Toksisitas henteu sami dina sadaya bagian pepelakan sareng anu paling ageung kapanggih dina akar anu unik. Balukarna, anu ogé tiasa ngakibatkeun koma sareng maot upami kaayaan mabok parah, umumna nyeri cerna, tachycardia, utah, darah tinggi, sarta seizures. Lamun dosis toksik ngaleuwihan ambang nu tangtu, halusinasi, amnesia, sarta gairah seksual (ku kituna kakuatan 'aphrodisiac') bisa lumangsung, sarupa jeung sagala rupa ubar. Halusinasi tiasa duanana visual jeung auditory sarta dipirig ku keram burih parna.

karacunan mandragora kangkung basil

warta kaayaan mabok

anu mandrake geus réngsé nepi di puseur sababaraha kasus warta sabab ditukeurkeun jeung tutuwuhan edible kayaning borage, ogé spontan, sarta bayem. Alesanna aya dina kasaruaan antara pepelakan, anu kumaha ogé gaduh sababaraha béda dina panon ahli (contona, bentuk daun sareng jumlah fluff). Ieu contona kasus kulawarga anu atos di rumah sakit saatos tuang sayuran beku, kamungkinan yén mandrake tumuwuh sacara spontan di sawah sareng dipanén, maéhan kangkung.

Mitos

Dina budaya Yunani aya hubungan tangtu antara mandrake, anjing jeung Déwi Hecate. Kakuasaan déwa gelap ieu di dunya diidentifikasi persis ku kuburan. Sakelompok dongéng mitologis sareng rahayat anu aya dina budaya Éropa, Arab sareng Asia tiasa disusud deui ka mitos asli anu béda. Tina carita-carita ieu muncul téma anu aya dina jaman asal-usul manusa, dimana manusa sorangan asalna tina mandrake, ngamangpaatkeun gambar antropomorfik tina akar.

Dina carita urang bisa maca kumaha "Lalaki kahiji bakal janten kulawarga mandrakes sénsitip raksasa anu panonpoé bakal ngahirupkeun sareng éta, nyalira, bakal ngaleungitkeun diri tina bumi". Atawa, naon "Manusa asalna muncul di bumi dina bentuk mandrakes monstrous, animasi ku hiji kahirupan nurut naluri, jeung napas Gusti Nu Maha Agung maksa aranjeunna, transmuted aranjeunna, dianiaya aranjeunna sarta ahirna uprooted aranjeunna, pikeun ngarobah aranjeunna jadi mahluk endowed kalawan pamikiran jeung gerakan sorangan. [...] Tina ieu urang tiasa nyimpulkeun yén mandrake aya hubunganana sareng mitos ngeunaan asal-usul manusa".
Sanajan lain mitos ngeunaan asal-usul mandrake, éta metot pikeun dicatet kumaha, dina kosmogoni ieu, asal tutuwuhan dipercaya leuwih kolot ti manusa.

Sakumaha urang tingali, teu aya mitos anu nyata sareng terstruktur ngeunaan asal-usul mandrake anu salamet. Ngan sababaraha ngambah terasing, nu geus dirobah unggal waktu, geus miboga sagala kasuksésan dina kapercayaan popular jeung fabel. Kanyataan yén pepelakan bahya ieu dianggap primordial sareng henteu acan terang naha éta muncul sateuacan atanapi dina awal umat manusa.

wangun antropomorfis tina mandrake

kapercayaan lianna

Akar ageung sareng buah-buahan mangrupikeun bagian tina pepelakan anu dianggo pikeun épék ubar sareng psikoaktif. Saprak jaman baheula, bentuk akar geus dipaké pikeun mikawanoh fitur lalaki atawa awéwé. Idéntifikasi antropomorfik ieu mangrupikeun sumber inspirasi dina mitologi, kapercayaan sareng ritual anu aya hubunganana sareng pepelakan ieu.

Rupa-rupa sumber ti abad pertengahan aya hubunganana sareng kapercayaan yén nalika hiji jalma dihukum pati digantung, waktos anjeunna maot, cairan mani atawa cikiihna, ragrag kana taneuh, nimbulkeun mandrake. Topik ieu biasana diteruskeun ku pedaran ngeunaan prosedur panén pepelakan. Nyatana, dipercaya yén saha waé anu nyobian ngabasmi éta, tapi ogé saha waé anu teu kahaja nabrak atanapi leumpang caket ka dinya, bakal maot. Kayakinan ogé nyebutkeun yén lamun anjing anu hideung atawa praktis hideung dihijikeun, boh ku buntut atawa beuheung, kana akar tutuwuhan, eta bakal miceun eta komo lamun anjing dikurbankeun, tutuwuhan lajeng bisa jadi. dipaké..

Ieu dongéng nyebar pisan di nagara Jérmanik, di Islandia, di Perancis jeung di tempat séjén. Éta kamungkinan yén téma kalahiran mandrake tina titik-titik spérma atanapi cikiih lalaki anu digantung mangrupikeun bagian tina mitos asli pepelakan. Lalaki gantung, hiji jalma dihukum pati pikeun kajahatan serius, atawa keur perampokan, tapi polos, (sakumaha dieusian dina sagala rupa sumber) bakal kituna geus mangrupa lalaki ditangtukeun, protagonis probable tina carita aslina.

Dina transformasi mitos kana kapercayaan umum, alesan pikeun kalimah teu adil disappears jeung analogi nujul ka dulur gantung.

Mandragora sarta hubungan na jeung maot

Hubungan antara mandrake jeung maot eta hadir dina kapercayaan sejenna. Seringna ayana pepelakan ieu pakait sareng tempat-tempat dikubur mayit, sapertos di sabudeureun kuburan.

mandrake ogé geus diidentifikasi minangka enigmatic jukut molibdenum ngeunaan Homer. Dina carita, diselapkeun dina buku kasapuluh tina Odyssey, eta teh dewa Hermes, nu "utusan dewa", anu delivers ramuan magic ka Odysseus. Tujuanana nya éta ngagunakeun éta salaku panangtayungan ngalawan filter tina sorceress Circe, sanggup transforming lalaki kana babi. Dina carita, ramuan molibdenum ngalakukeun tindakan anu sabalikna tina ramuan gaib klasik: éta nyegah, tinimbang ngadorong, transformasi janten sato.

pustaka

Mandrake ogé dipikawanoh dina budaya Yahudi jeung aya dina Perjanjian Old. Disebutkeun dina carita anu rada "pagan" konotasi, dimana pepelakan dianggo salaku a média bursa pikeun aphrodisiac sarta sipat fertilizing na. Kanyataanna, tutuwuhan ieu geus dianggap, ampir unggal madhab, salaku aphrodisiac éndah. Éta henteu kanggo nanaon yén Aphrodite, dewi cinta Yunani, ngagaduhan nickname Mandragoritis.

Legenda jeung Harry Potter

Legenda anu paling terkenal anu aya hubunganana sareng mandrake nyaéta ceurik 'pembunuh' tina akarna nalika dicabut, sareng éta langsung dihubungkeun sareng bentuk antropomorfikna. Pikeun panén éta aman, nurutkeun tradisi populér ogé dicutat ku Machiavelli, tutuwuhan kudu dihijikeun ka anjing mun uproot eta. Prosedur ieu bakal ngahukum sato, tapi bakal ngajamin koleksi dina 'kaamanan'. Ceurik mandrake ogé protagonis dina saga fantasi Harry Potter, dina bab Harry Potter jeung Kamar Rahasia.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Actualidad Blog
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.