Harpy Eagle: Skaaimerken, feeding en mear

No is it de beurt om alles te witten relatearre oan 'e harpy-earn, in ongelooflijke fûgel dy't in frij opfallend fisueel aspekt hat, it is in ymposante fûgel mei enoarme kapasiteiten om nei syn proai te gean en it te jagen, yn it folgjende artikel sille jo kinne om alles te witten relatearre oan dizze machtige rôfdier en wat bettere ideeën der omhinne te fêstigjen.

Aquila Harpy

Wat is de harpy eagle?

Dit is in soarte fan earn beskôge as in ave neotropysk. Op guon plakken stiet it bekend as in Amerikaanske harpy-earn, en ûnderskiedt him dêrmei fan de ferneamde Papoea-earn. Dit is in rôffûgel dy't beskôge wurdt as de machtichste en grutste fûn yn hiel Amearika. Dizze earn heart ta de soarten fan dizze fûgels dy't der mear binne op 'e planeet, it leit yn 't algemien yn tropyske bosken en wat bekend is as it leechlân.

Troch it feit dat syn natuerlike habitat troch de minske ferneatige is, hat it in beskate ferdwining hân, alteast yn wat bekend is as Sintraal-Amearika, is dit prachtige bist praktysk yn syn gehiel ferdwûn.

Skaaimerken fan dizze earn

Wat foar de harpy eagle skaaimerken, wy beklamje dat it hiele boppeste diel mei prachtige swarte fearren bedutsen is, it ûnderste diel is meast wyt, útsein de fearre tarsi, om't dy in protte swarte strepen hawwe. Yn it hiele boppeste part fan 'e boarst sit in swarte bân dy't der trochkrúst en ferantwurdlik is foar it skieden fan syn hiele grize holle fan it diel fan 'e búk dat wyt is.

De grize toan fan 'e holle is bleek, it is bedekt mei in dûbeltype kuif, op it boppeste part fan 'e sturt fan 'e harpy-earn kinne jo in swarte kleur sjen en ek in griis diel dat yn trije banden ferdield is. It ûnderste diel dêrfan hat trije wite banden en de rest is folslein swart, de iris fan 'e harpy-earn hat kleuren dy't fariearje tusken read, brún of griis, syn snaffel hat de neiging om swart te wêzen en alles wat de tarsi en fingers fan syn fuotten binne binne giel.

Sawol it mantsje as it wyfke hawwe itselde ferekleed, de tarsus fan dizze earnen kin oant 13 sintimeter mjitte, de froulike harpy-earn weegt tusken de 6 en 9 kg, as wy it hawwe oer in wyfke yn finzenskip kinne wy ​​ferwize nei it bysûndere gefal fan ien bekend as "Jezebel" dy't in maksimum gewicht fan 13 kg kaam te hawwen, wat te folle wie, it tsjinoerstelde gefal fan 'e man dy't meastentiids tige lyts is en in maksimumgewicht fan 4,8 kg berikt.

Aquila Harpy

De lingte fan 'e harpy-earn is 86 oant 107 sintimeter lang, mar syn wjukspan is 176 oant 224 sintimeter en de sturt fan dit bist mjit 37 oant 42 sintimeter. Hoewol't dizze as de grutste earn beskôge wurdt, wurdt yn guon gefallen de Filipynske earn waarnommen, dy't langer is, lykas de Steller's see-earn, de harpy-earn wurdt beskôge as in lytse wjukspan, om't in protte oaren yn mear iepen habitats har oertreffe lykas de útstoarne earn Haast.

As foar de beskôging fan harpy eagle grutte It kin beskôge wurde as grut, fanwege de maatregels útdrukt hjirboppe, dat makket dit bist wat spektakulêr, it tafoegjen fan it feit dat syn flecht is praktysk perfekt, om dizze reden wurdt it sa opfallend yn 'e eagen fan oaren.

habitat fan it

It is in frij seldsum bist yn termen fan it plak of gebiet dêr't it is ferspraat. De harpy-earn wurdt fûn yn in brede straal dy't fan sa fier mooglik nei it suden giet (Argentynje), ek útsein guon dielen fan Panama, dy't troch hiel Súd-Amearika en Sintraal-Amearika giet oant it gebiet fan Meksiko berikt. De bekende leechlannen en tropyske jungles binne de natuerlike habitat fan dizze, om dy reden siket hy nei dit gebiet, om't it it is dat it bêste by syn styl past.

Yn algemiene termen is de hichte wêr't se it leafst is likernôch ûnder de 900 meter, hoewol't dy sjoen binne op hichten oant sa'n 2000 meter, benammen by it yngean fan it tropyske bosk. Harren styl fan jacht is of op 'e grûn of ek yn' e luifel, om har proai te sykjen ferbergje se yn 'e beammen, yn dy gebieten dêr't de natuer wurdt beynfloede wurde se net sjoen, mar om te jeien kinne se nei de ferneamde mozaïeken boskbou .

It gedrach en iten fan 'e harpy-earn

Dit is in earn mei ongelooflijke behendigheid om te jagen, yn 'e fiedselketen is dit bist boppe, dit betsjut dat it gjin fêststelde natuerlike rôfdieren hat. As har wichtichste jachtdoel wurde al dy bisten neamd dy't it libben oan 'e beammen meitsje, se fiele ek oantrekkingskrêft foar apen en luiaarden. Neffens ûndersyk wurk, it is bewiisd dat de sloths dy't lûke him binne de Bradypus variegatus en de Choloepus didactylus.

It type apen dat dizze earn liket binne marmosetten, spinapen, iikhoarntsjeapen, saki-apen, oaren fan lytse grutte negearje se, lykas capuchins. It moat ek opmurken wurde dat hy hâldt fan bisten lykas stekelvarken, iikhoarntsjes, ûnder oaren. Har jachtaktiviteiten binne net beheind ta bisten fan dizze styl, se binne ek yn steat om op ara's te jeien en as se de kâns hawwe om bisten lykas herten oan te fallen, wachtsje se op dat se tichtby in beam binne om se oan te fallen en te iten.

Húsfee is in tige frege proai foar dizze earn, ynklusyf hinnen, bargen en ek lytse lammen. Dit is in situaasje dy't net folle foarkomt as wy rekken hâlde mei it libben fan dizze earnen yn normale situaasjes, om te jagen brûke se har enoarme klauwen dy't sawat 13 sintimeter mjitte en de druk dy't se kinne tapasse is 42 kgf /cm2, as se beslute om beide klauwen nei it bêste fan har mooglikheden te brûken.

reproduksje proses

As de harpy-earn yn syn wiere habitat is, pleatst er syn nêsten hiel ticht by dy fan oare earnen. Op bepaalde plakken yn lannen lykas Guyana en ek Panama is te sjen hoe't se oant 3 km fuort binne pleatst. Oan 'e oare kant, yn Fenezuëla, nêsten fan dizze wurde waarnommen minder dan 5 km fuort, deselde tafersjoch is dien yn Perû, ferifiearje dizze ôfstân op 7,4 km en yn termen fan it gebiet beset troch harren pearen foar reproduksje, it is 4300 hektare.

Yn dy bosken dy't net sa geskikt binne, binne de gebieten dy't troch de earnen brûkt wurde foar har jongen te observearjen, dy't rûsd wurde op sa'n 25km, it wyfke harpy-earn leit twa wite aaien, dit makket nêsten makke mei tûken. De djipte fan dizze is 1,2 meter en in breedte fan 1,5 meter soargje foar in kapasiteit om te brûken foar in protte jierren, dizze nêsten lizze yn de wichtichste tûken fan de beammen op hichten fan likernôch 16 oant 43 meter.

Dit bist bout hieltyd syn nêst yn beammen lykas de kapok, dit heart ta de heechste beammen yn Súd-Amearika. In protte kultueren yn dit diel fan 'e wrâld beskôgje it pech om te besunigjen Ceibas, sûnt dy helpe yn in frij brede wize te beskermjen it libben net allinnich fan 'e harpy-earn, mar ek fan in protte oare fûgels en bisten dy't meitsje it libben yn dizze gebieten. De paring fan dizze fûgel is net krekt bekend.

Aquila Harpy

mating ritueel

It paringsritueel fan harpy-earnen is net echt bekend sa't it wêze moat. Der wurdt fan útgien dat dizze earnen har hiele libben pearje en foar safier bekend reprodusearje in pear fan dizze likernôch elke 2 of 3 jier. Dit is neidat de earste chick is krigen krekt as it útkomt út it aai, der is in twadde aai dat wurdt negearre, yn normale situaasjes sil it net ôfmeitsje syn proses útsein as it earste aai is ferlern.

Dit aai wurdt ynkubearre foar in perioade fan likernôch 56 dagen. Tsjin 'e tiid dat it neiteam fan dizze earn 36 dagen âld is, is er yn steat om selsstannich op te stean en te begjinnen te rinnen, wêrtroch't ûnhandige bewegingen binne. Syn âlden sille it fiede yn in perioade fan 6 oant 10 moannen, it grutste part fan it iten dat nei it nêst brocht wurdt is troch it mantsje, wylst it wyfke har aaien ynkubearret, dizze fûgels wurde as geslachtsryp beskôge as se in leeftyd fan 4 oant 6 jier berikke .

Benammen it mantsje hat de neiging om agressyf te wêzen as er merkt dat minsken it plak benaderje dêr't de harpy-earn syn nêsten makket, oft se komme om har habitat fuort te nimmen of om hokker oare reden, om't se tige delik binne mei har famylje, se sjogge wat besykje minsken te benaderjen as in mooglike bedriging net allinich foar de lytsen, mar foar it pear dat de lieding hat oer it fersoargjen fan har.

Aquila Harpy

De harpy-earn en it gefaar fan útstjerren

Op it stuit, dizze earn bliuwt reprodusearjen, mar it is opmurken dat syn populaasje is frij merkber sakke. De wichtichste bedriging foar har libben is de ferneatiging fan har habitat, dit komt troch it feit dat de eksploitaasje fan 'e bosken en ek de lânbou, lykas oare yndustry, dit ferneatige hawwe om út te wreidzjen, sels in grut gefaar wurden foar de minsken dy't hawwe har fêstige op plakken tichtby dit habitat.

As twadde bedriging wurdt der rekken mei hâlden dat de jacht op dizze fûgel in soad tanommen is, dit komt ek troch it feit dat, om't se meastentiids fee oanfallen, minsken sykje om se te jeien om har te beskermjen. It is in proses dat net folle bart, mar it bart meastentiids faak en troch de wize wêrop't de harpy-earn him gedraacht wurdt it in ferliedlik doelwyt foar alle minsken dy't de jacht beoefenje.

Dizze soarten bedrigingen besteane yn it hiele gebiet wêr't se ferhúzje, dat is har ferdielingsgebiet. Hjirtroch kin de earn amper wurdearre wurde, dat hy nimt de term "Passenger White" oan, yn it Atlantyske bosk yn Brazylje hawwe se har oanwêzigens praktysk wiske, om it te finen moatte se frij djip yn wat it Amazonebekken is en sels dwaan dit is it net garandearre dat jo it sjen kinne.

Oer de hiele wrâld wurdt de harpy-earn troch de IUCN beskôge as in hast bedrige soart en CITES beskôget it as in bist yn gefaar fan útstjerren. Benammen yn Meksiko en Sintraal-Amearika wurdt it beskôge as in kritysk bedrige bist, om't syn habitat praktysk ferdwûn is, bygelyks it noardlike gebiet fan Veracruz. Op it stuit is men te sjen yn Chiapas en ek yn de Selva Zoque, it wurdt bedrige mar net sa folle as yn Súd-Amearika.

Reflection

Sa't jo opmurken hawwe kinnen, is de harpy-earn in soarte dy't stadichoan in mooglike útstjerren yn 'e takomst begjint te krijen, dêrom is de oprop oan 'e maatskippij om har habitat te respektearjen, dit binne bisten dy't yn har plak binne gjinien skealik, it idee is om har romte net yn te fallen en har oan te fallen, it ferkear fan dit bist en ferlykbere dingen te foarkommen, om't it in prachtige soart is dy't, krekt as de oaren, fertsjinnet om troch te gean mei in libben foar altyd.

Likegoed moatte de agraryske yndustry en oaren, lykas oerheden en oare ynstellings, ûndersykje hoe't dizze romten beskerme wurde kinne, sadat de soarten har libben op de meast normale wize liede kinne.It is oan ús om de kontinuïteit fan de soarte te garandearjen, ynklusyf minsken. Dit wurdt dien troch wearden te begjinnen te hawwen en de romte fan elkenien te respektearjen. Tankewol foar it nimmen fan de muoite om dizze gearfetting te lêzen, ik hoopje dat jo mear leard hawwe oer de harpy-earn.


Wês de earste om kommentaar

Lit jo reaksje efter

Jo e-mailadres wurdt net publisearre. Ferplichte fjilden binne markearre mei *

*

*

  1. Ferantwurdlik foar de gegevens: Actualidad Blog
  2. Doel fan 'e gegevens: Control SPAM, kommentaarbehear.
  3. Legitimaasje: jo tastimming
  4. Kommunikaasje fan 'e gegevens: De gegevens wurde net oan tredden kommunisearre, útsein troch wetlike ferplichting.
  5. Gegevensopslach: Databank hoste troch Occentus Networks (EU)
  6. Rjochten: Op elk momint kinne jo jo ynformaasje beheine, herstelle en wiskje.