Nejznámější nelétaví ptáci, charakteristika

Ve světě zvířat existuje velké množství druhů, včetně ptáků, ale ne všichni mohou létat po obloze, a proto je velmi běžné najít ptáky, kteří nelétají. Pokud chcete vědět, kteří jsou nejznámější ptáci, kteří nelétají, zveme vás k pokračování ve čtení tohoto článku.

PTÁCI, KTEŘÍ NELETÍ

Nejznámější nelétaví ptáci

Během evoluce se mnoho ptáků rozhodlo přestat létat a zůstat na pevné zemi. Bohužel výsledkem pro mnoho z těchto druhů bylo zmizení, protože se staly snadnou kořistí pro lidi a zvířata. Ti, kteří přežili, tak učinili, protože byli příliš velcí (pštros) nebo jejich stanoviště bylo příliš vzdálené (tučňák). Stále tedy existují některé druhy ptáků, které nelétají.

Proč existují ptáci, kteří nelétají?

Když vezmeme v úvahu, že ptáci létají při hledání potravy, dosahují různých sezónních oblastí, unikají predátorům, dosahují bezpečnějších hnízdišť, brání své území a zapůsobí na své partnery, proč by pak ptačí druhy ztrácely schopnost létat? V oblastech, kde ptáci nemají přirozené predátory, spoléhají na zdroje potravy, jako je ovoce nebo ryby, nepotřebují migrovat a využívají jiné úpravy k ochraně a námluvám, je pro ně let mnohem méně kritický.

vlastnosti nelétavých ptáků

Nelétaví ptáci stále mají křídla, ale často jsou menší nebo méně vyvinutí než ti, kteří mají schopnost létat. Tvary peří mohou být různé, například mít nadýchaný vzhled jako srst nebo být malé a kompaktní, aby je izolovaly při plavání. Nelétaví ptáci mají obecně méně křídelních kostí nebo mohou být srostlí dohromady, takže křídla jsou mnohem méně pohyblivá, než je potřeba pro let. Většině nelétavých ptáků chybí kýl hrudní kosti, tedy část kosti, která se připojuje k létajícím svalům.

Aby kompenzovali nedostatek křídel, tito ptáci si často vyvinou lepší maskování peří, silnější nohy pro běh, stejně jako specializované nohy pro plavání nebo jiné úpravy, které jim pomáhají přežít na půdě jejich původního prostředí. Další jejich použití je, že slouží jako ploutve, pomáhají zajistit rovnováhu nebo fungují jako brzdy a kormidla pro rychlé běžce. Někteří nelétaví ptáci, jako kakapo a kiwi, dokonce vyvinuli silné vůně, které mohou odradit dravce nebo pomoci přilákat partnery.

Nelétaví ptáci se vyskytují po celém světě, ačkoli nejvyšší koncentrace nelétavých druhů se nachází na Novém Zélandu. Až do příchodu lidí na ostrovy před přibližně 1.000 lety se v regionu nevyskytovali žádní velcí suchozemští predátoři. Tento nedostatek predátorů, kromě různorodých biotopů a bohatých ekosystémů v regionu, byl ideální pro evoluci velmi rozmanité skupiny nelétavých ptáků.

Nelétaví ptáci čelí mnoha hrozbám, které pro ně mohou být nebezpečnější než ptáci, kteří létají. Invazivní predátoři, jako jsou kočky a krysy, mohou účinněji sledovat nelétavé ptáky, včetně hnízd. Kromě toho jsou nelétaví ptáci náchylnější k pytláctví, chytání do pastí a dalším hrozbám způsobeným člověkem, jako jsou odpadky, znečištění, vlasec a další. Protože nemohou létat na nové místo, ztráta přirozeného prostředí je také kritickou hrozbou pro nelétavé ptáky.

nelétaví ptáci

Postupem času bylo ve světě známo velké množství nelétavých ptáků, a přesto drtivá většina z různých důvodů s nimi nesouvisejících vyhynula. Jedním z nejdůležitějších příkladů byl pták dodo, což byl pták, který existoval po značnou dobu, od 10.000 XNUMX př.nl do XNUMX. století. Dále se zmíníme o hlavních nelétavých ptákech, kteří žijí dodnes.

Pštros

Pštrosi jsou největší a také nejrychlejší ptáci na Zemi. Jsou to nelétaví ptáci, kteří patří do rodu Struthio, kteří se vyskytují v Africe, kde žijí ve volné přírodě a jsou také chováni k získání jejich derivátů. Ptáci mohou běžet rychlostí téměř 70 kilometrů za hodinu a často používají běh jako způsob obrany. Divocí pštrosi jsou kočovné povahy a žijí ve skupinách 5 až 50 jedinců. Kromě toho také kladou největší vejce ze všech ptáků na světě.

Rhea

Pták nandu je velmi podobný pštrosovi a emu a ve srovnání s typickými ptáky, které vidíme každý den, vypadá trochu zvláštně. Navzdory tomu je docela fascinující a exotický. Z této třídy ptáků, kteří nelétají, jsou dnes známy dva druhy, nandu americká a na počest anglického badatele Darwina. Nandu patří do skupiny ptáků známých jako ptáci nadřádu běžci nebo ptáci, kteří nemohou létat.

IUCN, skupina na ochranu přírody, která monitoruje ohrožení zvířat a druhů, jsou v současnosti uvedeny jako téměř ohrožené. Ochrana nandu je velmi důležitá. Mohou dorůst do výšky přes pět stop a vážit téměř devadesát liber. Není divu, že nandu jsou největšími ptáky Jižní Ameriky. Nandu mají tmavě šedou barvu a jejich těla jsou pokryta peřím. Mají velmi dlouhé krky a nohy. Na nohou nandu jsou pouze tři prsty.

PTÁCI, KTEŘÍ NELETÍ

Stejně jako pštros a emu postrádá nandu prsní svaly potřebné ke zvednutí těžkého těla ze země, aby mohl létat. Stejně tak stojí za zmínku, že přirozené prostředí ptáků nandu se nachází v Jižní Americe, zejména na pastvinách, což jsou velké otevřené plochy ideální pro pastvu zvířat. Během období rozmnožování má nandu tendenci zdržovat se v blízkosti vodních ploch, jako jsou jezera a řeky.

Kiwi

Kiwi je pták známý tím, že nelétá. Díky svému malému kulatému tělu, peří podobným srsti a nenápadnému vousatému obličeji vždy vybízí k dvojitému záběru. Kiwi je tak oblíbené, že je národním symbolem Nového Zélandu. Existuje pět druhů kiwi, všechny pocházejí z ostrova. Dva druhy jsou zranitelné, jeden je ohrožený a jeden je kriticky ohrožený. Ačkoli jsou nyní velké části jejich lesního prostředí chráněny, stále čelí nebezpečí z predace zavlečených masožravců, jako jsou kočky.

Kiwi za to, že nelétají, mají mezi načechraným peřím sotva viditelná zbytková křídla. Kladou také velmi velká vejce vzhledem k jejich tělesným rozměrům a jiným ptákům světa. Dospělí kiwi jsou monogamní a páří se na celý život a jako věrný pár stráví až 20 let. Tito plachí ptáci jsou noční a využívají svůj bystrý čich k lokalizaci kořisti v noci. Na rozdíl od jiných druhů ptáků jsou jejich nozdry umístěny na konci zobáku, takže mohou snadno vyčenichat červy, larvy a semena, kterými se živí.

Cassowary

Toto zvíře může vypadat jako zobrazení prehistorického dinosaura, který se promění v ptáka, ale ve skutečnosti je to moderní druh: kasuár. Existují tři druhy kasuára, kasuár jižní, kasuár severní a kasuár trpasličí, z nichž všechny pocházejí z Nové Guineje a Austrálie. Kasuár je druhý nejtěžší pták na světě (po pštrosi). Na prstech má drápy, které mohou dorůst až do délky čtyř palců a mohou běžet rychlostí až 50 kilometrů za hodinu.

Na druhou stranu je také třeba poznamenat, že protože pták nemůže létat, má extra silné a dobře vyvinuté nohy, díky čemuž mají jeho kopy neuvěřitelnou sílu. To vše znamená, že i když kasuár neumí létat, je stále dostatečně odolný na to, aby odrazil predátory. Navíc je nutné zdůraznit, že k útokům jsou velmi náchylní pouze ti, kteří byli v kontaktu s lidmi.

PTÁCI, KTEŘÍ NELETÍ

Tučňák

Tučňáci jsou nepochybně nejznámějšími nelétavými ptáky mimo čeleď běžců. Na celém světě existuje sedmnáct druhů, z nichž většina vypadá docela podobně, až na několik odchylek ve velikosti a odznaků na hlavě a krku. Modrý tučňák je nejmenší druh, dosahuje pouze 1 stopu na výšku a tučňák císařský je největší, na výšku jen něco málo přes 3 stopy. Tučňáci chodí po souši nemotorně, ale jsou dobří plavci, křídla používají jako ploutve a nohy jako kormidla. Mnozí žijí v blízkosti pólů a v subarktických oblastech, zatímco jiní žijí v Austrálii a na Novém Zélandu.

Emu

Stejně jako pštrosi jsou emu součástí skupiny nelétavých ptáků nadřádu běžci. Emu jsou druzí největší ptáci na planetě a také mají křídla, ale jsou připoutáni k zemi. Tito nelétaví ptáci mají také silné nohy a mohou běžet rychlostí až 30 mil za hodinu. Dělají jednotlivé kroky až 9 stop. Jejich peří připomíná spíše huňatou srst a jejich křídla jsou dlouhá jen asi 7 palců. Emu pocházejí z Austrálie, kde jsou chráněné, ale jsou z velké části považovány za škůdce kvůli svému sklonu ve velkém sestupovat na zemědělské plodiny a konzumovat je.

jižní parní kachna

Existují čtyři druhy parníkových kachen, z nichž tři jsou nelétavé. Jednu z nich, Fuegian Steamer Duck, najdete v Jižní Americe podél skalnatých břehů od jižního Chile po Ohňovou zem. Druhy parních kachen dostaly své jméno podle toho, jak plavou, kdy se opravdu rychle pohybují, mávají křídly při pádlování nohama a nakonec vypadají trochu jako kolesový parník. Mezitím rodové jméno tohoto druhu, Tachyeres, znamená „mít rychlá vesla“ nebo „rychlý veslař“.

Fuegian je největší z parníkových kachen a nejtěžší z tohoto druhu, má zdaleka stejnou hmotnost jako velký druh hus. Jejich velká velikost je pro ně přínosem, protože pomáhá udržet dravce daleko od hnízd s vejci nebo kuřaty. Dospělí Fuegian Steamers mají jen málo, pokud vůbec nějaké, přirozených predátorů, a to díky kombinaci jejich velikosti a agresivního temperamentu. Jejich křídla mohou být příliš krátká na let, ale rozhodně je používají k boji.

Campbell's Teal

Čírka Campbellova je jedním ze dvou druhů nelétavých čírek. Tyto malé kachničky jsou noční, vylézají v noci, aby se živily hmyzem a obojživelníky. Kdysi byli nalezeni na Campbellově ostrově, jejich jmenovci, ale tam byli vyhubeni poté, co se norské krysy dostaly na pevninu. Poté, co byla populace objevena na jiném ostrově, byl tento druh uveden jako kriticky ohrožený a ochránci přírody pracovali desítky let na vytvoření úspěšného programu chovu v zajetí.

PTÁCI, KTEŘÍ NELETÍ

V roce 2003 bylo vynaloženo obrovské úsilí na vyčištění Campbell Island od krys a jiných škůdců a v roce 2004 tam bylo vypuštěno 50 Campbell Teals, což znamenalo návrat druhu po téměř 100 letech nepřítomnosti. Od té doby se čírka Campbellová zabydlela na místě. Přestože zůstává na seznamu ohrožených druhů, návrat na domovský ostrov dává tomuto druhu velkou naději.

Titicaca potápka

Potápky jsou milí ptáci, ale tento konkrétní druh je velmi obdivován. Potápka Titicaca (také známá jako potápka krátkokřídlá) se vyskytuje v Peru a Bolívii. Žije především ve svém jmenovci, jezeře Titicaca, ale lze jej nalézt i v různých okolních jezerech. I když neumí létat, potápka Titicaca umí obratně plavat. Jako kořist bere především malá mláďata.

Na rozdíl od mnoha jiných druhů nelétavých ptáků, které z různých důvodů ohrožují zavlečení predátoři, je potápka Titicaca ohrožena používáním tenatových sítí na chytání ryb za žábry. V důsledku toho je nyní zařazen mezi ohrožené. I když jsou v některých oblastech chráněny, existují důkazy, že pro tento druh není vyvíjeno žádné společné úsilí o ochranu.

Jednoruký kormorán

Galapágy jsou domovem mnoha druhů, které si vyvinuly zvláštní rysy, včetně široké škály jedinečných ptačích druhů. Jedním z nich je jediný kormorán na světě, který neumí létat, trefně pojmenovaný kormorán nelétavý. Hustá malá křídla nelétavého kormorána jsou důkazem toho, jak dávno se vzdal radosti z letu. Ve skutečnosti jsou křídla asi třetinová velikosti, kterou by potřebovali k letu, aby byl možný.

Namísto toho, aby se vznesl nad vlnami, nelétavý kormorán používá své silné nohy k plavání až 300 stop od břehu a hledá ryby a další mořskou kořist. Byl proveden výzkum, který měl vysvětlit, jak kormorán ztratil schopnost létat. V roce 2017 Leonid Kruglyak z Kalifornské univerzity v Los Angeles zjistil, že tento nelétavý pták má dlouhý seznam mutovaných genů, včetně genů, které mohou narušit růst končetin.

Vědci se domnívají, že je to právě tato konkrétní kombinace mutovaných genů, která vytvořila kratší křídla a menší prsní kosti, čímž ptáka zbavila jeho schopnosti létat. Kormorán nelétavý je jedním z nejvzácnějších ptáků na světě, částečně proto, že se vyskytuje pouze na dvou ostrovech Galapágy. Je však také náchylný k poškození vichřicí a byl zavlečen predátorům, proto je tento druh uveden jako zranitelný. Úsilí o ochranu je důležité pro jejich další přežití.

Pokud se vám líbil tento článek o nejznámějších nelétavých ptácích a chcete se dozvědět více o dalších zajímavých tématech, můžete si prohlédnout následující odkazy:


Obsah článku se řídí našimi zásadami redakční etika. Chcete-li nahlásit chybu, klikněte zde.

Buďte první komentář

Zanechte svůj komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*

*

  1. Odpovědný za data: Actualidad Blog
  2. Účel údajů: Ovládací SPAM, správa komentářů.
  3. Legitimace: Váš souhlas
  4. Sdělování údajů: Údaje nebudou sděleny třetím osobám, s výjimkou zákonných povinností.
  5. Úložiště dat: Databáze hostovaná společností Occentus Networks (EU)
  6. Práva: Vaše údaje můžete kdykoli omezit, obnovit a odstranit.