Co jedí sloni? A jaké je vaše jídlo?

Je dobře známo, že sloni jsou největší suchozemští savci, kteří existují na celé Zemi. Majestátnost, její krása a impozantní charakter vyvolávaly od pradávna mnoho obdivu ve všech lidských civilizacích. Chcete-li se o těchto krásných a obřích savcích dozvědět mnohem více a především Co jedí sloni, ani na okamžik nepřemýšlejte o odchodu, aniž byste si nejprve přečetli tento skvělý článek.

co jedí sloni

Co jedí sloni?

Od svého objevu byli sloni používáni lidmi k plnění různých úkolů v průběhu historie, z nichž můžeme vyzdvihnout úkoly, od nakládání a přepravy různých předmětů až po boj v různých válkách. O několik let později bylo mnoho slonů loveno, aby je vystavovali na různých akcích, jako jsou zoologické zahrady nebo cirkusy, a také k procházkám turistů v různých částech Asie nebo také v Africe.

Navzdory tomu jen velmi málo lidí ví, že sloni mají inteligenci zcela podobnou lidské, a dokonce i tito krásní a velcí savci mohou vyvinout různé emoce, které běžně známe u lidí. Bohužel to nezastavilo bující lov proti těmto zvířatům, protože v posledních letech jsou tito savci stále více ohrožováni změnou klimatu a nekontrolovatelným lovem klů, aby získali slonovinu.

Charakteristika slonů

Jak jsme již uvedli dříve, sloni, nebo vědecky známí jako Elephantidae, jsou savci, kteří jsou součástí řádu Proboscidea. Hlavní charakteristikou těchto majestátních slonů je jejich nesmírná velikost, protože jde o největší suchozemská zvířata na světě, a také jejich velká délka života, která se obvykle pohybuje mezi 80 a 75 lety.

Kromě toho další z jeho nejvýraznějších vlastností jsou jeho obrovské uši, které pravidelně používají k regulaci vaší tělesné teploty při bití. Navzdory všeobecnému přesvědčení sloni ve skutečnosti nevětří uši, ale ve skutečnosti se pohybují, když ze svého těla vypouštějí teplo.

Na druhou stranu u slonů najdeme i snad nejcharakterističtější a nejznámější fyzický znak, jejich chobot, který využívají jako prodloužený a silný nos. Díky tomu mají sloni jeden z nejvyvinutějších čichů, jaké existují v celé živočišné říši. Kromě tohoto skvělého čichu využívají sloni svůj velký chobot k nabírání vody a rozstřikování se po celém těle, a tak se sloni zvládají i vykoupat. Nutno podotknout, že ji také vždy používají k nabírání potravy a jejímu odnášení přímo do úst.

co jedí sloni

A konečně, nejméně známá vlastnost slonů je, že jsou ve skutečnosti poměrně velcí v porovnání s jejich velikostí. Sloni jsou navíc zvířata s největším objemem mozkové kůry na celé planetě, nemluvě o velké velikosti jejich hippocampu, který je jedním z největších na světě. Tyto vlastnosti dávají těmto savcům nesmírnou emocionální a kognitivní kapacitu; Ve skutečnosti se podle různých vědců věří, že sloni mají inteligenci velmi podobnou lidské bytosti a také způsob, jakým se socializují nebo projevují empatii.

Přirozené prostředí

Jak je dobře známo, přirozené prostředí slonů závisí zcela na druhu, o který se jedná, protože různé druhy slonů dostávají své jméno právě kvůli místu, odkud pocházejí. Dnes existují pouze tři druhy, které žijí ve zcela odlišných částech světa:

Slon africký savana: Africký savanový slon, vědecky známý jako Loxodonta africanus, žije hlavně v různých savanách střední a jižní Asie. Jedná se o přechodné ekosystémy s velmi malým počtem stromů a poměrně hojnou trávou.

Slon africký džungle: Africký pralesní slon, nebo vědecky nazvaný Loxodonta cyclotis, žije především v džunglích, které se nacházejí ve střední a západní Africe, tedy v místech, kde je hojná fauna a vegetace.

Asijský slon: Slon asijský neboli Elephas maximus je slon, jehož populace bohužel během XNUMX. století utrpěla neuvěřitelnou redukci. Dodnes tito krásní sloni obývají pouze určité lesy nacházející se v jižní Asii a jsou jediným druhem zvířat, kterému v současnosti hrozí vyhynutí, a to i přesto, že afričtí sloni jsou v současnosti považováni za značně zranitelné.

co jedí sloni

krmení slonů

Jak již bylo zmíněno dříve, sloni se živí především tím, že používají svůj velký, protáhlý chobot, aby uchopil potravu, která se běžně nachází na zemi nebo ve velkých výškách, a přinesl ji přímo do tlamy. Kromě toho, pokud je jeho potrava v mírné výšce, může ji uchopit přímo ústy, aniž by použil trup; na druhou stranu, pokud je jejich potrava pohřbena v zemi, musí ji nejprve vyhrabat nohama nebo kly, což jim také pomáhá najít vodu.

Základem potravy těchto krásných savců je především listí, tráva, kůra a také kořeny různých stromů v jejich prostředí a také keře. Když to vezmeme v úvahu, můžeme říci, že sloni jsou býložravá zvířata. Aby si sloni zachovali dobré zdraví a udrželi si svou obrovskou tělesnou velikost, musí strávit alespoň 15 hodin denně krmením a mohou dokonce každý den sníst až 150 kilogramů rostlin. Jeho nejspecifičtější potrava zcela závisí na druhu slona a také na prostředí, kde převážně žije.

V případě afrických slonů pralesních a také asijských slonů konzumují ve svém prostředí především kůru a listy stromů; Nemluvě o tom, že tato zvířata běžně konzumují velké množství ovoce denně. To je pravděpodobně jeden z nejjasnějších rozdílů, které mají se slony savanami, protože v tomto případě je ovoce v tomto ekosystému docela vzácné jídlo. U savanových slonů je jejich jídelníček zcela dán ročním obdobím, protože v období sucha je bylin velmi málo, a proto se živí převážně akátovými keři.

Kuriozity slonů

Nyní, když vezmeme v úvahu vše, co je řečeno v tomto článku, a když přesně víme, co sloni jedí, stále existují různé zvláštnosti a pochybnosti o těchto krásných a obřích savcích. Z tohoto důvodu si níže můžete prohlédnout podrobný seznam různých kuriozit těchto zvířat.

kolik váží?

Když jsou novorozenci, sloni obvykle váží mezi 80 a 90 kilogramy. S postupujícím růstem však mohou sloni dosáhnout obrovské velikosti, vážící mezi 5.00 a 6.000 kilogramy. Je třeba poznamenat, že největší sloni, kteří existují, jsou afričtí sloni, kteří obvykle dosahují výšky přibližně čtyř metrů.

Jak se sloni pohybují?

I přes svou obrovskou velikost je realita taková, že sloni jsou docela rychlá zvířata, dokážou dokonce dosáhnout rychlosti až 25 kilometrů za hodinu. Není to však proto, že by byli báječní běžci, ale kvůli jejich obrovské velikosti. Ve skutečnosti je to tak, že sloni ve skutečnosti klusají předníma nohama a pokračují v chůzi zadníma, což jim umožňuje řídit veškerou energii tím nejefektivnějším způsobem.

Jak žijí sloni?

Sloni běžně tvoří stáda, která se skládají z 15 až 20 členů, s výjimkou slonů afrických, kteří mívají mnohem menší stáda. Sloní stáda jsou matriarcháty, kterým zcela vládne nejstarší samice nalezená ve stádě; Je třeba poznamenat, že v těchto stádech je velmi málo samců.

Samci, kteří tvoří tato stáda, jsou ve skutečnosti pouze v nich, dokud konečně nedosáhnou pohlavní dospělosti, jakmile nastane tento okamžik, zcela se oddělí od svého stáda a žijí sami, ačkoli mnozí z těchto slonů mohou později vytvořit různé skupiny s jinými samci.

Stejně jako lidé jsou sloni společenští zvířata, to znamená, že jsou to zvířata, která se ke správnému životu potřebují socializovat a mají tendenci vytvářet poměrně silné vazby se členy své rodiny nebo v tomto případě se stádem. Ve skutečnosti byly u slonů opakovaně zaznamenány pocity nebo chování, jako je smutek po ztrátě milovaného člověka a adopci různých osiřelých potomků. Jedním z jejich nejčastějších chování je také to, že se setkávají se svou smečkou, aby se stýkali při koupání.

Jak se rodí?

Celý proces březosti slonů trvá asi 22 měsíců, tedy téměř dva roky; tato zvířata však porodí velmi málo času. Při každém z těchto porodů se narodí pouze jedno mládě, které má většinou jeden metr. Od té chvíle se novorozenci stávají součástí stáda, kde všichni ostatní členové budou mít na starosti jejich obranu před všemi možnými predátory.

Během prvního roku života bude tento malý slůně vždy schovaný mezi dlouhýma nohama své matky, když bude kojit. Krátce nato začnou celou svou stravu doplňovat nejjemnějšími částmi, které najdou na zemi, a různými listy. Teprve ve čtyřech letech se však zcela přestanou živit mateřským mlékem a začnou být mnohem samostatnější.

Pokud se chcete dozvědět mnohem více o všech zvířatech na celé planetě, neváhejte ani na okamžik odejít, aniž byste si předtím přečetli jeden z těchto tří úžasných článků:

Kde žijí sloni?

bengálský tygr

Charakteristika orla skalního


Obsah článku se řídí našimi zásadami redakční etika. Chcete-li nahlásit chybu, klikněte zde.

Buďte první komentář

Zanechte svůj komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*

*

  1. Odpovědný za data: Actualidad Blog
  2. Účel údajů: Ovládací SPAM, správa komentářů.
  3. Legitimace: Váš souhlas
  4. Sdělování údajů: Údaje nebudou sděleny třetím osobám, s výjimkou zákonných povinností.
  5. Úložiště dat: Databáze hostovaná společností Occentus Networks (EU)
  6. Práva: Vaše údaje můžete kdykoli omezit, obnovit a odstranit.